duszony kark wołowy z czerwoną fasolą, grzybami i wędzonymi chipotles
SKŁADNIKI:
1 kg karku wołowego pokrojonego w kostkę o boku 2cm
1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
2 pomidory bez pestek
200g pomidorów krojonych z puszki
200g boczniaków
70g suszonych podgrzybków
150g czerwonej fasoli
liście jarmużu
koncentrat pomidorowy
łagodna musztarda miodowa
miód gryczany
sos worcestershiredomowego wyrobu sos chipotle BBQ
mielona słodka papryka
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
esencjonalny bulion cielęcy
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczony, pokrojony w kostkę o boku 2cm oraz doprawiony solą morską i grubo mielonym czarnym pieprzem kark wołowy smażymy na mocno rozgrzanej patelni mocno rumieniąc mięso, uważając przy tym by go nie przypalić.
Mięso smażymy porcjami, następnie przekładamy je do brytfanny a na tej samej patelni szklimy biała cebulę, dorzucając pod koniec czosnek oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Smażymy wszystko przez krótką chwilę, dodajemy pomidory z puszki. Czekamy by nadmiar płynu odparował po czym przelewamy wszystko do brytfanny z mięsem razem z namoczonymi wcześniej podgrzybkami wraz z powstałą esencją grzybową. Do naczynia z mięsem dodajemy także 2 łyżki miodu gryczanego, 2 łyżki musztardy, słodką paprykę, 50ml sosu BBQ, 20ml sosu worcestershire i podlewamy wszystko bulionem tak by nie przykrył on całkowicie mięsa. Doprowadzamy całość do wrzenia, skręcamy ogień, przykrywamy brytfannę i na wolnym ogniu dusimy mięso przez mniej więcej 1,5h. Po upływie tego czasu dodajemy ugotowaną wcześniej czerwoną fasolę, boczniaki i dusimy całość przez kolejne pół godziny lub do czasu gdy mięso zacznie się niemal rozpadać. W tym momencie wrzucamy pomidory. Na koniec doprawiamy gulasz, dodajemy porwane liście jarmużu i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe danie podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati.