Cukinia - smukła i delikatna odmiana wielkiej dyni. Z tego niskokalorycznego i bogatego w witaminy warzywa, można przyrządzić wiele smacznych potraw, które zawojują podniebienia waszych gości. Łagodna w smaku i dzięki temu wszechstronna cukinia idealna jest do smażenia, duszenia, pieczenia i gotowania na parze. Doskonale smakuje na surowo do kanapek, można ją grillować, faszerować warzywami lub mięsem, świetnie łączy się z rybami. Idealna na tarty i zapiekankę. My zdradzamy nasze dwa autorskie przepisy. Smacznego!

Składniki:

2 średniej wielkości cukinie

pęczek szczypiorku

3 ząbki czosnku

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

1,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

oliwa z oliwek

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól, wymieszać i zostawić w misce na ok. 20 minut, aby cukinia puściła sok. W tym czasie posiekać szczypiorek i czosnek. Dobrze rozmieszać jajko z mąką (do uzyskania gładkiej masy). Cukinie odcisnąć. Wszystkie składniki połączyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżeczką nakładać porcje i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Placki smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać z kwaśną śmietaną. Życzymy smacznego i zapraszamy na naszego bloga!

O AUTORKACH

Blog KAKU fashion & cook powstał w 2012 roku. Dużą uwagę poświęcamy kuchni oraz modzie, a dodatkowo powoli wprowadzamy na bloga tematykę zdrowego odżywiania, lifestyle’u i podróży. Co nas wyróżnia? Jesteśmy dwie! Na dodatek siostry. Monika i Martyna. Zapraszamy! www.kakufashioncook.pl