Doskonałe włoskie jedzenie przygotowywane z najlepszych włoskich składników i prawdziwie włoska, rodzinna atmosfera to klucz do sukcesu Mathiasa i Beaty Stolarskich, właścicieli pizzerii i restauracji Sempre, którzy już od 5 lat dają możliwość mieszkańcom Trójmiasta delektowania się specjałami słonecznej Italii.
Pierwsza pizzeria Sempre swoje podwoje, dla spragnionych prawdziwej włoskiej pizzy na cienkim cieście, otworzyła 5 lat temu na Targu Rybnym w Gdańsku, przy samym brzegu Motławy, vis a vis Filharmonii Bałtyckiej.
- Jak na tamte czasy, to mieliśmy bardzo wysokie ceny, ale też wszystkie produkty mieliśmy włoskie, specjalnie sprowadzane z Włoch. Ludzie uważali , że to się nie uda, że to się nie przyjmie. Okazało się jednak, że jest inaczej, że istnieje zapotrzebowanie na takie miejsce, takie jedzenie i przede wszystkim taką jakość – wspomina Mathias Stolarski.
Dwa lata później powstała pizzeria na ulicy Długiej w Gdańsku, a w 2013 roku dwa kolejne lokale w Sopocie – pizzeria Sempre na rogu ulicy Monte Cassino i Haffnera , w samym sercu Sopotu oraz Ristorante Sempre na Grunwaldzkiej, dwa kroki od Molo. Właściciele stawiają na sprawdzone smaki i oryginalne, włoskie produkty importowane wprost z Półwyspu Apenińskiego. Kto raz jadł pizzę z pizzerii Sempre, włoski placek przygotowywany, tradycyjnie ręcznie, tylko z trzech składników: mąki, oliwy i wody, ten wie, że nie ma lepszej. Natomiast Ristorante Sempre oferuje nie tylko pizzę, ale cały wachlarz włoskich frykasów. Za niezapomniany smak kuchni rodem ze słonecznej Italii odpowiada szef kuchni – Radosław Janicki. Pełen pasji i umiejętności poszukuje inspiracji w oryginalnych włoskich przepisach i najwyższej jakości produktach.
Właściciele, Państwo Stolarscy dbają nie tylko o wysoką jakość usług swoich lokali, ale także o ich wygląd. Nie od dziś wiadomo, że przytulne wnętrza i estetyka restauracji wzmagają przyjemność spędzania w nich czasu i rozkoszowania się posiłkami. W myśl tej zasady w lokalu na Monte Cassino został przeprowadzony remont elewacji wraz z wymianą okien, a w Ristorante Sempre zagospodarowano duży zielony teren oraz został przeprowadzony również remont elewacji. Z uwagi na swoje urokliwe położenie wśród zieleni i blisko morza, w sezonie Ristorante Sempre zaprasza swoich gości do letniego baru z drinkami, a także do lodziarni serwującej pyszne włoskie lody. Do dyspozycji najmłodszych gości przygotowany jest plac zabaw.
Poza świetnym jedzeniem restauracje Sempre mogą pochwalić się też iście włoską, rodzinną atmosferą. Wszyscy kierownicy lokali, to docenieni pracownicy Sempre, którzy swoją ciężką pracą zasłużyli na awans.
- Jan, który jest kierownikiem pizzerii na Targu Rybnym , jest ze mną od początku. Otwierał z nami pierwszą restaurację Sempre. Pozostali kierownicy, czyli Kasia, Adrian i Paulina to ludzie, którzy pracowali u nas początkowo jako kelnerzy, ale swoją bardzo solidną pracą udowodnili, że można im zaufać i powierzyć bardziej odpowiedzialne stanowisko. Zawsze uważałem, że lepiej mieć kogoś z mniejszym doświadczeniem, zaufanego i zaangażowanego w 100%, niż specjalistę wysokiej klasy, który daje z siebie tylko 30%. A zobaczyć rozwój swoich pracowników, ich wykorzystaną szansę, to jeden z najpiękniejszych i najbardziej satysfakcjonujących dla mnie momentów pracy. Tworzymy jedną wielką rodzinę, dosyć hermetyczne środowisko i nie wyobrażam sobie, abym mógł powierzyć tak odpowiedzialne stanowisko komuś z zewnątrz – mówi Mathias Stolarski.
Obok prostoty i wysokiej jakości produktów importowanych z Włoch, takie podejście do pracownika to niewątpliwe jeden z kluczy do sukcesu Państwa Stolarskich i ich biznesu.
W ciągu 5 lat mimo zmieniających się i coraz bardziej wymagających gustów klientów, restauracje Sempre cieszyły i nadal cieszą się ogromną popularnością. Wbrew temu, że lokali Sempre jest kilka w Trójmieście, to wyróżnia je indywidualne podejście do gości i do podawanych im dań.
- Nie lubię nazywać naszych lokali siecią, bo to określenie niekoniecznie kojarzy się z wysoką jakością. Wyrwaliśmy się jednak z tego stereotypu, oferując bardzo wysoką jakość naszych produktów i zachowując oryginalne cechy typowych włoskich restauracji. Każdy z naszych lokali mimo wspólnych cech ma swój odrębny i niepowtarzalny charakter i klimat. Przypominają mi się moje weekendowe wyjścia z rodzicami na obiad. Wtedy nie było sieci restauracji, każdy lokal był jedyny w swoim rodzaju i szło się do tego jednego „Włocha”. Właśnie dzięki takim wspomnieniom chcieliśmy odtworzyć ten klimat, stworzyć go dla innych, aby ich rodzinne weekendowe wizyty w Sempre były także wyjątkowe. Rocznie sprzedajemy 200 tysięcy ręcznie robionych oryginalnych włoskich pizz z najlepszymi składnikami. To o czymś świadczy. - mówi Mathias Stolarski.
Świadczy na pewno o ogromnym powodzeniu i zdobyciu zaufania klientów. Czy w takim razie warto pójść za ciosem i z okazji piątych urodzin Sempre pomyśleć o kolejnej, piątej restauracji?
- Co roku dostajemy propozycje franczyzy lub współpracy z właścicielami lokali gastronomicznych z innych miast w Polsce, ale Sempre to marka, która urodziła się w Trójmieście, nad morzem i póki co ma pozostać marką trójmiejską. Nie ukrywam, że myślimy o otwarciu Sempre w jakiejś kolejnej, dobrej lokalizacji. Zobaczymy, co z tego wyniknie – zdradza Mathias Stolarski.