To będzie niesamowita dwudniowa uczta dla podniebienia. W dniach 27 i 28 czerwca na sopockim molo odbędzie się trzecia edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia z udziałem znakomitych kucharzy z wielu zakątków Polski „Slow Fest Sopot”.
Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się między innymi sławy kulinarne, członkowie Slow Food International i Polska, szefowie kuchni ok 50-ciu restauracji z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski, artyści, celebryci, blogerzy kulinarni, politycy i samorządowcy, młodzi zdolni pasjonaci gotowania. Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu serwować będą pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.
Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. W menu znajdą się ryby bałtyckie, atlantyckie i słodkowodne, dania z owoców morza, przysmaki mięsne, a także specjały kuchni greckiej, francuskiej, tajskiej, włoskiej, afrykańskiej i oczywiście polskiej. Nie zabraknie propozycji wegetariańskich i wegańskich, pysznych wypieków i słodkości, przysmaków z kaszubską truskawką w roli głównej oraz firmowej potrawy kurortu, tzw. „sopockiego śledzika”.
Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu kuponu za symboliczne 5 zł (karnety 5x5). Imprezie organizowanej przez Slow Food Pomorze i produkowanej przez Akademię Kulinarną Fumenti towarzyszyć będzie wiele atrakcji, w tym wykłady, pokazy kulinarne, warsztaty.