Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami w miodzie.
Świąteczne przepisy szefa kuchni - Tomasz Zydzikowski - Zielona Brama (Przywidz).
Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami w miodzie, podana z modrą kapustą i krupnikami w sosie żurawinowym.
Składniki: gęś, jabłka, gruszki, suszone śliwki, czosnek, majeranek, żurawina, kapusta, miód, czerwone wino, cebula.
Przygotowanie: gęś owsianą należy dobrze oczyścić, natrzeć solą, czosnkiem oraz majerankiem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie gęś faszerujemy pokrojonymi w kostkę gruszkami, jabłkami i suszonymi śliwkami w miodzie. Tak przygotowaną gęś wkładamy do brytwanki i wstawiamy do średnio rozgrzanego pieca i pieczemy przez ok 2 godziny.
Gdy gęś będzie już wypieczona i miękka zlewamy tłuszcz, który się wytopił podczas pieczenia. Gęś kroimy na porcję, ze środka wyjmujemy część farszu, który przekładamy do rondelka, zalewamy bulionem, dodajemy żurawinę i całość gotujemy przez chwilę. Całość należy przelać przez drobne sito i z powstałego wywaru zrobić sos.
Kapustę należy drobno poszatkować i podsmażyć na gęsim tłuszczu, doprawiając czerwonym winem, miodem, śliwkami suszonymi i dusić do miękkości. Doskonałym dodatkiem do gęsiny będą krupniki, które przyrządza się podobnie jak kopytka dodając do ciasta dodatkowo świeży majeranek i podsmażoną cebulkę.