Na sopockim molo, podobnie jak rok temu, stanie najdłuższy stół w Europie, przy którym szefowie kuchni najlepszych pomorskich restauracji przygotowywać będą smaczne posiłki. Tak będzie wyglądał impreza "Sopot od kuchni - Slow Food Festival".
28 i 29 czerwca, przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego molo pojawią się sławy kulinarne, artyści, celebryci, blogerzy kulinarni, dziennikarze i władze samorządowe. Wszyscy, respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu, będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości. Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Każdy z kucharzy przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty.
Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się: dania z ryb bałtyckich i słodkowodnych, dania z owoców morza, dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie, dania egzotyczne, wegańskie i wegetariańskie, zupy, różnorodne wypieki, słodycze, a także firmowa potrawa kurortu, tzw. „sopocki śledzik”. Szykuje się niesamowita dwudniowa uczta dla podniebienia.
Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu kuponu za symboliczne 5 zł (karnety 5x5). Imprezie organizowanej przez Akademię Kulinarną Fumenti, towarzyszyć będzie targ rybny. Idea, a właściwie filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego.