Pieczone udko z królika na duszonym porze podane z kaszą jaglaną z karmelizowaną marchwią z imbirem na carpaccio z gotowanego buraka.

Składniki

  1. Udko z królika 1 szt.
  2. Marchew baby 80g
  3. Imbir 10g
  4. Śmietana 34% 100ml
  5. Por (białe części) 80g
  6. Kasza jaglana 100g
  7. Masło 30g
  8. Burak - 1 szt.
  9. Sól, pieprz, tymianek- do smaku
  10. Miód pszczeli- mała łyżeczka

Czas przygotowania: 1h

Sposób przygotowania

Udko z królika przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Obsmażyć z dwóch stron, następnie piec w temp. 140 0C przez 1h. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie- stosunek ½ (jedna miarka kaszy, dwie miarki wody).

Marchew poddusić z imbirem na maśle. Gdy zmięknie dodać miód pszczeli i odrobinę soli do smaku. Ugotować buraka i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu przed samym wydaniem.

Białe części pora podsmażyć na maśle, dodać śmietanę oraz sól i pieprz. Lekko mieszając utworzy się gęsty sos. Miękkiego pora układamy na burakach.

Po upieczeniu królika układamy go na kompozycję z warzyw wraz z ugotowaną kaszą jaglaną. Delikatnie dodajemy utworzony wcześniej sos. Całość dekorujemy pomidorkiem cherry i gałązką rozmarynu.

poleca Robert Tomaszewski
Smacznego !!!

Godding
81-877 Sopot ul. Smolna 21
tel.+48 58 555 29 32 mobile: 509 665 734
e-mail:pytania@godding.pl