Pieczone udko z królika na duszonym porze
Pieczone udko z królika na duszonym porze podane z kaszą jaglaną z karmelizowaną marchwią z imbirem na carpaccio z gotowanego buraka.
Składniki
- Udko z królika 1 szt.
- Marchew baby 80g
- Imbir 10g
- Śmietana 34% 100ml
- Por (białe części) 80g
- Kasza jaglana 100g
- Masło 30g
- Burak - 1 szt.
- Sól, pieprz, tymianek- do smaku
- Miód pszczeli- mała łyżeczka
Czas przygotowania: 1h
Sposób przygotowania
Udko z królika przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Obsmażyć z dwóch stron, następnie piec w temp. 140 0C przez 1h. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie- stosunek ½ (jedna miarka kaszy, dwie miarki wody).
Marchew poddusić z imbirem na maśle. Gdy zmięknie dodać miód pszczeli i odrobinę soli do smaku. Ugotować buraka i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu przed samym wydaniem.
Białe części pora podsmażyć na maśle, dodać śmietanę oraz sól i pieprz. Lekko mieszając utworzy się gęsty sos. Miękkiego pora układamy na burakach.
Po upieczeniu królika układamy go na kompozycję z warzyw wraz z ugotowaną kaszą jaglaną. Delikatnie dodajemy utworzony wcześniej sos. Całość dekorujemy pomidorkiem cherry i gałązką rozmarynu.
poleca Robert Tomaszewski
Smacznego !!!
Godding
81-877 Sopot ul. Smolna 21
tel.+48 58 555 29 32 mobile: 509 665 734
e-mail:pytania@godding.pl