W NAMI Medical Resort & Clinic osiągnięcia nauki i technologii płynnie łączą się z naturalnymi metodami, co pozwala nie tylko skutecznie diagnozować i leczyć, ale i zapobiegać problemom zdrowotnym oraz budować trwałą równowagę fizyczną, psychiczną i emocjonalną. A wszystko to nie byłoby możliwe bez odpowiednio dobranej diety.

W duchu fusion

Nie od dziś wiadomo, że dieta ma istotny wpływ na nasze zdrowie i dobrostan. Ta optymalna powinna bazować przede wszystkim na warzywach i owocach – jak fleksitarianizm polegający głównie na spożywaniu produktów roślinnych, a okazjonalnie i w niewielkich ilościach - mięsa, ryb i nabiału. Co ciekawe sama nazwa tego nurtu powstała z połączenia dwóch angielskich słów „flexible” (elastyczny) i „vegetarian” (wegetarianizm). Paweł Kotelba, szef kuchni restauracji NAMI zaprasza gości do próbowania właśnie takich połączeń. Jego inspiracje to nie tylko kuchnia fleksitariańska, ale i śródziemnomorska, planetarna i molekularna - w duchu fusion czyli sztuki łączenia kultur i regionów. Tu zarówno smak, jak i jakość mają ogromne znaczenie. Dlatego właśnie szef kuchni współpracuje z dietetykami, odpowiednio bilansując posiłki, korzysta z sezonowych produktów dostępnych tu i teraz oraz odpowiednio dobiera proporcje dań, by służyły gościom jak najlepiej. W restauracji NAMI celebruje się posiłki zgodnie z nurtem slow life i slow food – niespiesznego delektowania się życiem i jego urokami, do których kulinaria z pewnością należą.

Blue Zone długowieczności

Inne inspiracje to tzw. Blue Zone czyli miejsca na świecie, w których żyje się najdłużej i - co ważne - w pełni sił fizycznych i umysłowych. Naukowo zbadano i odkryto, że kuchnia tamtejszych mieszkańców ma niebagatelny wpływ na ich zdrowie i jakość życia. Stosują oni dietę roślinną, ograniczają spożycie mięsa i produktów przetworzonych oraz ilość kalorii, unikają też alkoholu z wyjątkiem bogatego w przeciwutleniacze czerwonego wina. Sopot to właśnie taka polska Blue Zone, a sama lokalizacja NAMI nie jest bynajmniej przypadkowa – w cichym, zielonym otoczeniu Dolnego Sopotu, niedaleko morza, by można było prawdziwie wypocząć. Posiłki zostały tu starannie przemyślane, by były zdrowe, ale i smaczne, jak w najlepszych restauracjach. To obowiązkowy punkt dla każdego, kto lubi jeść na mieście, ale nie chce jednocześnie odchodzić od dobrych nawyków żywieniowych.

Zdrowe nie znaczy nudne

Restauracja NAMI jest częścią uzdrowiska NAMI Medical Resort & Clinic i zgodnie z filozofią tego miejsca udowadnia, że świadome odżywianie to jeden z filarów zdrowia i długowieczności, a zdrowe jedzenie może być równie smaczne i różnorodne, jak dania w restauracjach wyróżnianych gwiazdkami Michelin. Tu liczy się sztuka zachowania równowagi i odpowiednie proporcje. Inspiracje śródziemnomorskie przejawiają się w różnorodności jakościowych składników w tym np. świeżych ryb. Kuchnia planetarna to z kolei odpowiednie proporcje produktów zbożowych, mięsa i warzyw. Te ostatnie to zgodnie z fleksitarianizmem podstawa, do której dodawane są w odpowiednich proporcjach mięso, ryby, jaja, pełnoziarniste pieczywo. Produkty używane w gotowaniu są lokalne i sezonowe, by zachować ich świeżość i nie musieć ich transportować z daleka. Restauracja swoim gościom stara się pomóc zrozumieć i oswoić ideę zdrowego odżywiania tak, by towarzyszyła im na co dzień.

Kulinarna ucieczka dla dorosłych

Restauracja uzdrowiska NAMI otwarta jest także dla gości z zewnątrz od wtorku do niedzieli od 7:00 do 21:00 i jak cały obiekt zaprasza osoby powyżej 16. roku życia, które w pełni docenią jej walory. Minimalistyczne, jasne, naturalnie wykończone wnętrza stanowią dopełnienie wyjątkowych doznań kulinarnych i pozwalają je godnie celebrować, niezależnie czy to niespieszne śniadanie, relaksujący lunch czy nastrojowa kolacja.

www.nami.invicta.pl/restauracja