W NAMI Medical Resort & Clinic osiągnięcia nauki i technologii płynnie łączą się z naturalnymi metodami, co pozwala nie tylko skutecznie diagnozować i leczyć, ale i zapobiegać problemom zdrowotnym oraz budować trwałą równowagę fizyczną, psychiczną i emocjonalną. A wszystko to nie byłoby możliwe bez odpowiednio dobranej diety.
W duchu fusion
Nie od dziś wiadomo, że dieta ma istotny wpływ na nasze zdrowie i dobrostan. Ta optymalna powinna bazować przede wszystkim na warzywach i owocach – jak fleksitarianizm polegający głównie na spożywaniu produktów roślinnych, a okazjonalnie i w niewielkich ilościach - mięsa, ryb i nabiału. Co ciekawe sama nazwa tego nurtu powstała z połączenia dwóch angielskich słów „flexible” (elastyczny) i „vegetarian” (wegetarianizm). Paweł Kotelba, szef kuchni restauracji NAMI zaprasza gości do próbowania właśnie takich połączeń. Jego inspiracje to nie tylko kuchnia fleksitariańska, ale i śródziemnomorska, planetarna i molekularna - w duchu fusion czyli sztuki łączenia kultur i regionów. Tu zarówno smak, jak i jakość mają ogromne znaczenie. Dlatego właśnie szef kuchni współpracuje z dietetykami, odpowiednio bilansując posiłki, korzysta z sezonowych produktów dostępnych tu i teraz oraz odpowiednio dobiera proporcje dań, by służyły gościom jak najlepiej. W restauracji NAMI celebruje się posiłki zgodnie z nurtem slow life i slow food – niespiesznego delektowania się życiem i jego urokami, do których kulinaria z pewnością należą.
Blue Zone długowieczności
Inne inspiracje to tzw. Blue Zone czyli miejsca na świecie, w których żyje się najdłużej i - co ważne - w pełni sił fizycznych i umysłowych. Naukowo zbadano i odkryto, że kuchnia tamtejszych mieszkańców ma niebagatelny wpływ na ich zdrowie i jakość życia. Stosują oni dietę roślinną, ograniczają spożycie mięsa i produktów przetworzonych oraz ilość kalorii, unikają też alkoholu z wyjątkiem bogatego w przeciwutleniacze czerwonego wina. Sopot to właśnie taka polska Blue Zone, a sama lokalizacja NAMI nie jest bynajmniej przypadkowa – w cichym, zielonym otoczeniu Dolnego Sopotu, niedaleko morza, by można było prawdziwie wypocząć. Posiłki zostały tu starannie przemyślane, by były zdrowe, ale i smaczne, jak w najlepszych restauracjach. To obowiązkowy punkt dla każdego, kto lubi jeść na mieście, ale nie chce jednocześnie odchodzić od dobrych nawyków żywieniowych.
