W Arco by Paco Pérez odbyło się wydarzenie, które na długo zapisze się w pamięci koneserów wyrafinowanych smaków. 200-lecie The Macallan, jednej z najbardziej cenionych marek whisky na świecie, uczczono w wyjątkowy sposób – kolacją komentowaną, gdzie kulinarna finezja Paco Péreza i Antonio Arcieriego idealnie dopełniała aromaty kultowych edycji szkockiej destylarni. Kulminacją wieczoru była degustacja The Macallan TIME: SPACE Mastery, limitowanej whisky wydanej specjalnie z okazji tego niezwykłego jubileuszu.

12 grudnia we wnętrzu gwiazdkowej restauracji Arco by Paco Pérez odbyła się kolacja, która stanowiła kulinarne podsumowanie dwustuletniej historii marki The Macallan – jednej z najbardziej prestiżowych destylarni whisky na świecie. Wieczór był nie tylko hołdem dla dziedzictwa szkockiej whisky, ale również niepowtarzalną okazją do degustacji limitowanej edycji The Macallan TIME : SPACE Mastery, skomponowanej z okazji jubileuszu. Kulinarne dzieła szefów kuchni Paco Péreza oraz Antonio Arcieriego idealnie współgrały z aromatycznymi nutami wybitnych edycji whisky, zamieniając wieczór w prawdziwą podróż przez czas i przestrzeń.

- Kolacja w Arco by Paco Pérez z okazji 200. rocznicy powstania marki The Macallan była niewątpliwie ucztą dla zmysłów miłośników whisky oraz wybitnej kuchni. Kulinarne kreacje zaprezentowane przez szefów kuchni Paco Péreza oraz Antonio Arcieri zostały specjalnie skomponowane na ten wieczór. Do każdego dania dopasowaliśmy whisky z portfolio The Macallan zabierając gości w podróż przez jedne z najbardziej ikonicznych edycji z naszej destylarni – opowiada Tomasz Włodarczyk, Prestige Brands Ambassador.

Smaki, które opowiadają historie

Kolacja rozpoczęła się od subtelnych przystawek, które zachwyciły prostotą formy i głębią smaku. Goście mogli spróbować migdałów z kawiorem, tartaletek z groseranem oraz kalafiora z dodatkiem trufli. Był to wstęp do tego, co miało nastąpić później – finezyjnego pairing’u, w którym każda potrawa zyskiwała nowe oblicze dzięki starannie dobranej whisky.

Pierwsza z par, tatar z tuńczyka z nutami leśnych umami, została podana wraz z The Macallan 12 YO Sherry Oak. Bogate nuty suszonych owoców, przypraw korzennych i dębu z whisky doskonale komponowały się z delikatnością tuńczyka, tworząc harmonijną całość.

Kolejnym daniem był przegrzebek serwowany z orzechowym parmantier oraz suszonymi figami, wzbogacony degustacją The Macallan 15 YO Double Cask. Whisky z tej edycji, starzona w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu, wniosła do dania aksamitne nuty wanilii i cynamonu.

Z kolei pomarańczowe risotto z wanilią i krewetką, serwowane z The Macallan 12 YO Double Cask, było eksplozją smaku, która po raz kolejny udowodniła, że whisky to nie tylko alkohol, ale i idealny towarzysz wykwintnej kuchni. Delikatna krewetka i kremowe risotto kontrastowały z intensywnymi nutami cytrusów i przypraw korzennych z whisky.

Hołd dla mistrzów destylacji

Daniem głównym była jagnięcina w specjalnym sosie nazwanym „Time Space”, który bezpośrednio nawiązywał do jubileuszowej kolekcji Macallana. Idealnym dopełnieniem była whisky The Macallan 18 YO Double Cask, oferująca bogate nuty suszonych owoców, przypraw i toffi. Jednak to degustacja The Macallan TIME: SPACE Mastery, czyli whisky wydanej specjalnie z okazji 200-lecia marki, była prawdziwą kulminacją wieczoru.

- To whisky, która wykracza poza wszelkie oczekiwania. Oprócz zjawiskowego wyglądu i projektu tej edycji, wrażenie robi również zawartość. Celebrując tak wyjątkowy moment w historii destylarni, nasz zespół Master Whisky Makerów zdecydował się stworzyć najbardziej kompleksową whisky. W kompozycji zawarto, aż 14 typów beczek! Dzięki temu mamy tutaj reprezentanta każdego stylu beczki jaki znajduje się w naszych magazynach. Zapewnia to zaskakującą złożoność, a degustacja powinna trwać jak najdłużej, aby po kolei odkrywać kolejne warstwy aromatów kryjące się w tej niepowtarzalnej whisky – podkreśla Tomasz Włodarczyk.

Kolację zakończył spektakularny deser – Tropikalne Belle Agnes oraz trufle, które po raz kolejny udowodniły kunszt szefów kuchni Arco by Paco Pérez, zamykając wieczór w wielkim stylu. Ta kolacja była czymś więcej niż celebracją – była podróżą przez 200 lat historii, opowiedzianą językiem smaków, aromatów i emocji.