Latem uwielbiamy spożywać posiłki na świeżym powietrzu. Pewnie dlatego jednym z najpopularniejszych miejsc w Trójmieście jest Hala W4 Food Squat znajdujący się na ul. Elektryków w Gdańsku. Ciekawych konceptów gastronomicznych tam nie brakuje. Teraz dołączył do nich kolejny, z łososiem w roli głównej, MOWI The One, który pokazuje jak połączyć rybę ze smakami z Bangkoku.
Łosoś MOWI w liściach nori, organiczna sałata z dressingiem limonkowym, tatar z łososia na ostro z japońskim ryżem i liśćmi shiso w tempurze, smażony ryż z ostrymi salmon balls – brzmi apetycznie? To tylko jedne z propozycji, które znajdziemy w menu nowego konceptu gastronomicznego w W4 Food Squad – MOWI The One.
Elektryków Food Market czyli Hala W4 w Gdańsku, to jeden z najlepszych gastronomicznych adresów w Trójmieście. Teraz, dzięki MOWI będzie tam jeszcze smaczniej. Warto zaznaczyć, że MOWI ASA to jedna z największych na świecie firm zajmujących się rybami i owocami morza i największy światowy hodowca łososia atlantyckiego, w także właściciel największej na świecie fabryki sushi. Można mieć więc pewność, że dania serwowane w nowym punkcie są najlepszej jakości.
-To synergia jakiej jeszcze nie było. MOWI, jedyny markowy łosoś na rynku, pozycjonowany w segmencie premium, w ciągu pięciu lat przebojem zdobył rynek retail i food service w największych krajach Europy. Ulica Elektryków w Gdańsku, miejsce magiczne, pełne ciekawego „street foodu". I Adrian Klonowski, kucharz, który zaczął z nami współpracę, trochę na odległość bo z Bangkoku, mający na swoim koncie współpracę z gwiazdkowymi restauracjami Michelin. Z tego połączenia urodził się Mowi the One, połączenie haut-cusine ze street-foodem. Postanowiliśmy wyraźnie zaistnieć na Elektryków, nie tylko by utrwalić wizerunek naszej marki. Chcemy pokazać, że oryginalne dania z gwiazdkami Michelin „w tle" mają szansę nie tylko wpisać się w kulinarny klimat Elektryków, ale nadawać jej ton - mówi Emilia Schomburg, Brand Communication Director MOWI.
Strefa MOWI The One, która w piątek, 17 maja, ruszyła na ul. Elektryków, to propozycja dla wszystkich, którzy chcą spróbować brandowego łososia w niestandardowym, „streetowym" wydaniu. Właściciele zapewniają, że będziemy zaskoczeni tym, co wyczarował współpracujący z marką szef kuchni Adrian Klonowski. Na pierwszy rzut oka proste dania, ale odpowiednio podkręcone dodatkami i sposobem przygotowania. Szef kuchni, o którym mowa, znany jest mieszkańcom Trójmiasta jako założyciel jednej z najbardziej wyjątkowych restauracji typu fine dining - Metamorfozy. Właściciel własnego konceptu kulinarnego LARDER BKK. Obecnie mieszka i pracuje w Bangkoku. Doświadczenie zdobywał m.in. w takich lokalach jak Restaurant GAA (dwie gwiazdki Michelin), UNDER (jedna gwiazdka Michelin) czy ostatnio Villa Frantzen Bangkok (jednak gwiazdka Michelin). Współpracował z cenionymi szefami kuchni i brał udział w topowych wydarzeniach gastronomicznych na całym świecie. Teraz swoją wiedzę i doświadczenie wykorzystał do przygotowania menu dla MOWI The One.
- Dania rybne w Polsce nadal nie są bardzo popularne, nie królują na polskich stołach. Nie ma co ukrywać, że świadomość przeciętnego konsumenta o tym, że ryba np. taka jak łosoś MOWI to produkt nie tylko wysokiej jakości, ale i „bardzo wdzięczny” w przygotowaniu, nadal jest dość niska. Przygotowując dania do konceptu na Elektryków, chcieliśmy przedstawić łososia w naprawdę oryginalnym i ciekawym wydaniu. Proponujemy dania, które naprawdę są lata świetlne od przysłowiowej „rybki plus frytki” - przekonuje szef kuchni, Adrian Klonowski.
Punkt jest otwarty w godzinach funkcjonowania całej Hali W4 Food Squad.