Wyjątkowe wydarzenie winiarskie w restauracji TRUE

Karol Kacperski

4 października odbyło się wyjątkowe wydarzenie winiarskie w restauracji TRUE. Włoskie wina z winnicy Castello del Terriccio zaprezentowała sommelierka Bettina Bertheau. Goście spotkania mogli na chwilę poczuć się jak w Toskanii i znaleźć jej smaki oraz aromaty zamknięte w winach. Zwieńczeniem wieczoru była ekskluzywna kolacja złożona z ośmiu dań menu degustacyjnego.

Kulinarno-winiarskie wydarzenie w restauracji TRUE składało się z dwóch części: degustacji win oraz kolacji z winami. Pionową degustację win, która polega na ocenie tego samego wina, ale z różnych roczników, poprowadziła Bettina Bertheau z winnicy Castello del Terriccio. Wyjątkowość tych trunków wynika z ich położenia: na glebie bogatej w minerały, ekspozycji nad Morzem Tyrreńskim, lekkiej bryzy i drzew eukaliptusowych będących barierą ochronną przed północnymi wiatrami. Sommellierka opowiadała o poszczególnych winach, które goście mogli spróbować tego wieczoru, a były to kolejno: Con Vento 2022, Tassinaia 2019, Castello del Terriccio 2006 / 2010 / 2016, Lupicaia 2006 / 2010 / 2016.

- Wybierając wina do degustacji chciałam, żeby goście mogli poczuć się częścią Toskanii i tego pięknego obszaru. Wybrałam aktualne roczniki naszego białego wina Con Vento 2022, mieszanki Viognier i Sauvingnon blanc oraz pierwszego czerwonego wina Tassinaia 2019, mieszanki Cabernet Sauvignon i Merlota. Wybrałam trzy roczniki 2016, 2010, 2006 z naszych dwóch flagowych win: Castello del Terriccio: mieszanka na bazie Syrah i Lupicaia, mieszanka w stylu bordeaux, składająca się głównie z Cabernet Sauvignon i 10% Petit Verdot. Wszystkie te trzy roczniki są wyjątkowe, a Lupicaia 2016 została wybrana, przez magazyn Decanter, jako jedno ze stu najlepszych win świata w 2022 roku – opowiadała sommelierka, Bettina Bertheau.

Po degustacji, goście wzięli udział w ośmiodaniowej kolacji. Dania zostały odpowiednio skomponowane z kolejnymi winami, tak by wzajemnie uzupełniały smaki i aromaty. Na talerzach zaserwowano nietuzinkowe potrawy: zapiekane małże św. Jakuba z krabem kamczackim, tatar z sezonowanej polędwicy Black Angus z truflą, wolno pieczone żebro wołowe Argentyna, czy polędwicę Urugwaj z wędzonym masłem. Słodkim zakończeniem kulinarnej uczty był deser: fondant czekoladowy z czarną porzeczką i lodami z palonego masła.

- Organizacja takiej kolacji przygotowanej pod degustację wina z udziałem tak renomowanej sommelierki jak Bettina Bertheau z winnicy Castello Del Terricco z pewnością jest wyzwaniem i wyjątkowym wydarzeniem. Każde danie zostało starannie dobrane do serwowanych win - aromaty wina i potrawy mogą uzupełniać się lub tworzyć ciekawe połączenia zapachowe. To bardzo ważne, ponieważ odpowiednie dobranie wina do potrawy może znacząco wpłynąć na doznania smakowe. W menu, które przygotowałem, można zauważyć kilka składników, które obecnie są bardzo modne i mogą gościć na talerzach jesienią. Jest to m.in. polędwica Black Angus - to wysokiej jakości mięso, które jest obecnie bardzo popularne ze względu na swoją soczystość i wyjątkowy smak. Wykorzystałem także składniki sezonowe, np. małże św. Jakuba, które są dostępne w określonych porach roku – mówi Rafał Kopicki, szef kuchni restauracji TRUE.

Menu składające się z ośmiu dań, to podróż kulinarna, która pozwala gościom doświadczyć różnorodności smaków i aromatów, przy jednoczesnym podkreśleniu roli wina jako elementu każdego dania. Ten wieczór z pewnością na długo pozostanie w pamięci gości.