Kiedy w domu rozchodzą się zapachy grzybów, kapusty kiszonej oraz smażonego karpia – to wiadomo, że święta już za pasem. Boże Narodzenie, bo o nim mowa, to chyba ulubione święto Polaków, i to nie tylko ze względu na atmosferę i aurę jaką w tym okresie można spotkać, ale głównie przez jedzenie – a tradycyjnych pyszności jest bez liku!
Każdy region Polski ma swoje tradycyjne potrawy, które muszą znaleźć się na świątecznym stole. Jednak istnieje także baza takich dań, które są popularne w całym kraju, bez względu na region. Właściwie to dzięki nim święta są świętami. A co do nich możemy zaliczyć? Karpia, pierogi, bigos wigilijny, uszka czy rybę po grecku. Z kolei wśród słodkości króluje sernik czy makowiec, ale znajdą się także inne smakołyki, jak świąteczne orzeszki czy nawet… pączki! Co dom, to obyczaj, ale złota zasada jest jedna: dań musi być 12!
Również restauracje prześcigają się corocznie w świątecznym menu, by jak najlepiej zadowolić swoich gości. Każdy lokal dopracowuje tradycyjne przepisy lub lekko je modyfikuje, w ten sposób danie staje się „ich”. Warto w tym czasie próbować tych pyszności. My również przeszliśmy się po trójmiejskich lokalach i sprawdziliśmy, czym mogą się pochwalić restauracje. Oto kilka sprawdzonych przepisów wprost z trójmiejskich kuchni cenionych restauracji!