Niebagatelne wypieki świąteczne
Święta za pasem, więc to doskonały czas na przygotowywanie świątecznych i tradycyjnych smakołyków, które rozpieszczą podniebienia gości podczas rodzinnych spotkań. Coraz więcej ludzi korzysta z oferty lokali, a i te chętniej przedstawiają własną ofertę potraw czy ciast wigilijnych. Jednym z takich miejsc jest La Bagatela, gdzie w menu świątecznym znajdziemy kultowy sernik z makiem na maślanym spodzie z konfiturą z czarnej porzeczki oblany ganagem z gorzkiej czekolady, albo aromatyczny korzenny piernik przełożony dwoma domowymi konfiturami; z pomarańczy oraz śliwki. Nie zabrakło też tortów, które uświetnią każdy wieczór w rodzinnym gronie. Jedną z propozycji jest biszkopt makowy nasączony rumem, przełożony kremem kawowym ze skórką pomarańczową i rodzynkami, druga natomiast to śliwki gotowane w czerwonym winie otulone musem z mlecznej czekolady, a to wszystko na mega czekoladowym brownie.
- W swojej ofercie świątecznej chcieliśmy uchwycić smak i zapach Świąt Bożego Narodzenia – mówi Tomasz Groth, manager La Bagateli w Sopocie. - To pomarańcze, bakalie, suszone owoce, mak i oczywiście przyprawy korzenne. To one z towarzystwem czekolady mlecznej czy też gorzkiej odzwierciedlają i przypominają każdemu smak dzieciństwa, świątecznej atmosfery, unoszącego się aromatu cynamonu, cytrusów i goździków. Nasze połączenie składników uwieńczamy pięknym wykończeniem i dbamy o każdy element, tak aby nasze słodkości nie były jedynie deserem i cieszyły kubki smakowe, ale sprawdzały się również jako dekoracja świątecznego stołu, która cieszy oko – dodaje.
Jednak wypieki nie byłyby takie wyjątkowe, gdyby nie specjalne przygotowywanie, dobór składników i wykwalifikowana kadra pracowników, która dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu dosłownie czyni cuda na talerzu.
- Wszystko co wychodzi spod naszych rąk, wychodzi z pasji i zamiłowania do jedzenia. Nasi cukiernicy, piekarze jak i kucharze, to pasjonaci jedyni w swoim rodzaju. To wariaci, którzy chcą wydobyć smak i aromat z każdego produktu. Zatrudniliśmy dwóch wspaniałych znanych trójmiejskich cukierników, którzy tworzą tylko dla nas i dla naszych gości cuda z czekolady, owoców a także przypraw czy warzyw jak marchew czy dynia – mówi pan Tomasz.
Oprócz wyjątkowej oferty świątecznej warto także skusić się na standardowe zamówienia w La Bagateli, które również mogą uświetnić świąteczne spotkanie.
- Niezależnie od wypieków świątecznych mamy w swojej ofercie także torty, które można zamawiać każdego dnia w każdej Bagateli na miejscu lub telefonicznie. Najbardziej popularne i lubiane przez naszych Gości są np. tort truskawkowy z chrupiącym środkiem, tort karmelowy z praliną, tort bezowy z owocami i mascarpone, sernik dyniowy z korzennymi przyprawami, tort pistacjowy z wiśniami czy tort mango z czekoladowym środkiem – zachwala Marta Kuczyńska, managerka Bagateli we Wrzeszczu.