Pyszne jedzenie, widok na zatokę i pływających kitesurferów, a do tego bezpośrednie wyjście na plażę. Chëcz Kòle Szpërka to restauracja położona w przepięknej okolicy, przy cyplu Rewskim, która kusi nie tylko walorami estetycznymi na zewnątrz, ale także w środku, gdzie znajduje się mnóstwo elementów folklorystycznych, kaszubskich. Warto spróbować tu nadmorskiej i regionalnej kuchni. Tym bardziej, że lokal właśnie odświeżył swoje menu i kusi zupełnie nowymi przepisami!
Restauracja położona jest w samym centrum Rewy, w pierwszej linii brzegowej z bezpośrednim wyjściem na plaże. Tuż przy kultowym cyplu Rewskim, który jest umowną granicą zatoki puckiej i gdańskiej, tak zwanym „Szperku”, stąd też nazwa restauracji. To miejsce rodzinne prowadzone od 1993 roku, wcześniej jako smażalnia ryb. Królowała tu flądra i frytka, którą przygotowywało rodzeństwo w domowym ogródku. Po drodze ,,tysiące’’ remontów, przeróbek, a od 10 lat restauracja istnieje w wydaniu, które widzimy do dziś.
- Oprócz tradycyjnej smażalni, znajdziecie u nas takie pozycje jak: łosoś souse vide, fish and chips (podobno wyspiarze powinni się od nas uczyć), węgorz confitowany w maśle – wymienia Kamila Okoń z Chëcz Kòle Szpërka. - Dla mięsożerców też coś się znajdzie, confitowany polik wołowy, golonka na desce z naszą nalewką, schab z kością souse vide. Dodatkowo codziennie przygotowujemy specjał dnia, wczoraj były mule w żurku, dzisiaj jest Jesiotr na ziemniaku z ogniska z musem z marchwi, dynią w panko, mchem porowym i sosem z białej trufli – dodaje.
A co kucharze polecają dla osób, które chciałyby spróbować kaszubskich i nadmorskich smaków?
- Wszystko w zależność od pory dnia. Restauracja jest czynna od godziny 8 rano, serwujemy wtedy autorskie śniadania i tu proponujemy tost francuski z łososiem gravlax, marynowanym w zakwasie z buraka i jajkiem poche. W porze obiadowej kelnerzy zaproponują specjał dnia, a przy kolacji na pewno umilimy wasz pobyt koktajlem przygotowanym przez naszego barmana – zachęca Kamila Okoń.
Wraz ze zbliżającymi się świętami restauracja, podobnie jak wiele innych lokali, postawiła na menu świąteczne. Znajdziemy w nim tradycyjne polskie dania, które zachwycą niejednego smakosza sprawdzonych, tradycyjnych potraw.
- Nacisk kładziemy na tradycję i staropolskie przepisy, dlatego w menu znalazł się m.in. piernik według recepty sprzed 100 lat, który dojrzewa przez 8 tygodni. Na wigilijny stół proponujemy ryby pieczone w całości i tu króluje jesiotr – jego wielkość dobieramy od ilości gości. Pamiętajmy również, że święta to nie tylko potrawy postne, na drugi dzień przygotowaliśmy: pasztet z dziczyzny, karkówka w sosie tatarskim, łazanki z szarpaną kaczką w sosie śliwkowym z czerwonym winem i cytrusami. Więcej szczegółów znajdziecie na naszych social mediach – wylicza właścicielka.
Chëcz Kòle Szpërka to nie tylko dobre jedzenie. To także miejsce, gdzie można wynająć pokój z widokiem na Zatokę. A w takiej okolicy i przy takim jedzeniu warto się zatrzymać na kilka dni. Dodatkowo kusi także wnętrze restauracji. Podstawą są duże przeszklenia, żeby jeszcze bardziej uwydatnić piękny widok rozpościerający się za oknem.
- W środku można dostrzec akcenty folkowe, kaszubskie i regionalne w połączeniu z nutką elegancji i dostojności. W cieplejsze dni zapraszamy na zadaszony taras, gdzie możecie być jeszcze bliżej wody – zaprasza Kamila Okoń.