Każdy mięsożerca wie, że aby zjeść dobry stek, trzeba zadbać o odpowiedni produkt. Tych na rynku jest niewiele, rynek zalany jest mięsem niskiej jakości. Jednym z miejsc, gdzie dbają o surowce jest Crazy Butcher w Gdańsku. Zarówno w ich sklepie, jak i restauracji Crazy Butcher można dostać dobry stek. Jednak czym on się charakteryzuje? Przedstawiamy krótki przegląd rodzajów steków.
Rib eye to najpopularniejszy kawałek, najbardziej ceniony przez smakoszy. Zrobiony jest z antrykotu, przez co po przyrządzeniu jest bardziej zwarty. Może być podawany z kością lub bez kości. Wystarczy go przypiekać kilka minut na ogniu, by już poczuć jego niesamowity aromat i smak.
Cote de Boeuf jest przyrządzany z tego samego rodzaju mięsa co rib eye, czyli fragmentu żebra wołowego z kością, pochodzącego z grzbietu zwierzęcia. Przeplatany jest zarówno tłuszczem, jak i tkanką kolagenową, co sprawia, że stek staje się bardzo wyrazisty w smaku.
T-Bone powstaje z rostbefu i polędwicy wołowej. Oba rodzaje mięsa przedzielone są kawałkiem kości, która przypomina swoim kształtem literę T, skąd wzięła się nazwa steku. Jest bardzo wymagający, ponieważ łatwo jest przeciągnąć polędwicę, która w następstwie zbyt długiego poddawania wysokiej temperaturze stanie się twarda.
Porter House zbliżony jest do steku T-Bone, czyli powstaje z połączenia polędwicy i rostbefu. Przygotowuje się go tak, że przecina się mięso w miejscu, gdzie polędwica osiąga największą grubość. Ten rodzaj charakteryzuje się dużą wagą i najczęściej przeznaczony jest dla dwóch osób.
Hanger to mięso pochodzące z wołowej przepony. Jest bardzo delikatne oraz smakowite, a to zasługa równomiernego rozłożenia tkanki tłuszczowe, nadającej soczystości. Podobnie do niego zachowuje się rostbef, pochodzący z grzbietu, który również należy do jednych z najdelikatniejszych kawałków mięsa, zaraz po polędwicy. Bardzo zwarte, a po przyrządzeniu soczyste.
__________________