Najwyższej jakości wołowina, ryby i owoce morza – przygotowywane w specjalnym piecu opalanym węglem drzewnym – to atrakcje nowego lokalu z kuchnią włoską. Grill Italia to miejsce, które zabiera swoich gości w śródziemnomorską kulinarną podróż. I to nie byle jaką! 

Zima w pełni i każdemu z nas brakuje lata. Jest brzydko, ponuro i marzymy o ciepłym kraju. Chcemy poczuć choć na chwilę powiew letniego powietrza, więc wybieramy odpowiedni film albo restaurację, która nam zapewni prawdziwą kulinarną i mentalną podróż. Lokalizacji na mapie Trójmiasta jest wiele, ale nigdy nie wiadomo, jaką restaurację wybrać. Warto jednak sprawdzić jedno miejsce – nowo otwarte Grill Italia, które szczyci się najwyższą jakością przygotowywanych południowych dań, niczym w sercu słonecznych Włoch.

Włoskie klimaty

W centrum Sopotu powstało wyjątkowe miejsce o nazwie Grill Italia, które specjalizuje się w kuchni włoskiej, a przede wszystkim daniami z pieca opalanego węglem. Nowy lokal znajduje się w zrewitalizowanym zabytkowym XIX-wiecznym budynku, który wchodzi w skład kompleksu obok dworca. Można się do niego dostać zarówno od strony dworca, jak i od ulicy Kościuszki. Do dyspozycji gości są przestronne wnętrza na dwóch poziomach, dostosowane tak, by móc spędzić czas indywidualnie albo w większym gronie podczas organizacji imprez firmowych i rodzinnych. Latem dodatkowo dostępny jest duży, słoneczny ogródek. 

Zdecydowanie wnętrze tego lokalu nastroi niejednego do świetnej zabawy przy jedzeniu w gronie znajomych.  Typowo włoska codzienna elegancja i nastrojowa muzyka zrelaksuje i przeniesie w przyjemne rejony. Wystrój restauracji jest wyjątkowo stylowy, a właściciel zadbał również o dekoracje prosto z Italii – prawdziwe włoskie obrazy oraz oryginalny zabytkowy włoski skuter  Lambretta z lat 50-tych, którą można pojechać w kulinarną podróż. Atrakcją jest także otwarta kuchnia, pozwalająca na zaglądanie do kucharzy podczas pracy. To miejsce jest otwarte na ludzi – tak jak na włoskie miejsce przystało!

Terra i Mare – czyli mięso i owoce morza

Grill Italia to idealny wybór dla prawdziwych miłośników mięsa – głównie wołowiny w postaci steków, wśród których znajdziemy pozycje takie jak bistecca alla fiorentina, rib-eye czy polędwicę. Dla największych koneserów znajdzie się również specjalnie wyselekcjonowana wołowina japońskiej rasy Wagyu, hodowana w japońskiej prefekturze Kagoshima. To najbardziej eksluzywny, oryginalny i chroniony znakiem towarowym gatunek mięsa wołowego -  sprowadzany prosto z Japonii, 

- Wołowina Wagyu z Kagoshimy charakteryzuje się wybitnym i niepowtarzalnym smakiem - mówi szef kuchni Bartłomiej Zabłocki - Sposób hodowania bydła Wagyu w japońskich hodowlach, które m.in. obejmuje karmienie ekologiczną, certyfikowaną paszą, specjalnie masowanie krów przez gospodarzy przekłada się na niepowtarzalną, rozpływającą się teksturę i marmurkowatość tego mięsa oraz jego wyjątkową kruchość. - dodaje.

W menu znajdziemy również znakomite steki z innych gatunków wołowiny, m in bardzo aromatycznych steków sezonowanych w specjalnych witrynach chłodniczych. Goście Grill Italia mogą obejrzeć leżakujące w witrynach mięsa i wybrać to, które najbardziej ich skusiło. Na miłośników burgerow rownież czeka miła niespodzianka - mięso w 100% z wołowiny,perfekcyjnie przypieczone na grillu opalanym węglem drzewnym, robione na miejscu sosy i bułka kraftowa. Do wyboru mamy m.in. włoską wersję z gorgonzolą lub wyjątkowego burgera, gdzie oprócz wołowiny dodatek stanowią chrupiące kalmary. Do tego domowe frytki, kremowy sos bernaise własnej roboty i satysfakcja gwarantowana.

Jednak znajdziemy tutaj nie tylko mięso, z grilla przygotowuje się tu także ryby i owoce morza. W tym przypadku szef kuchni poleca solę Dover, którą podaje w delikatnym sosie cydrowym lub grillowane krewetki królewskie. Wyjątkową propozycją często chwaloną przez gości jest nasza zupa z bogactwem owoców morza – Zuppa di Pesce.

Josper – piec na węgiel

Delikatnośc i wyjątkowość smaku, zawdzięczamy wysokiej jakości produktom, ale także sposobowi  przyrządzenia. W tym miejscu postawiono na piec, opalany węglem drzewnym, który pozwala na idealne przyrządzenie potraw przy zachowaniu ich smakowych właściwości. Dodatkowo przygotowywania dań na żywym ogniu nadaje im pewnego rustykalnego, włoskiego charakteru.

Wszystkie serwowane w restauracji Grill Italia  dania – zaczynając od przystawek, takich jak nietuzinkowy tatar wołowy i carpaccio z Grana Padano i oliwą truflową, poprzez dania główne w postaci steków, krewetek czy kalmarów, aż po desery, czyli tartaletka z curdem z rokitnika albo tiramisu zostały opracowane specjalnie pod ten koncept i lokalizację. Kierując się zasadami dobrego smaku i minimalizmu, opracowane menu zapewnia szeroki wachlarz doznań smakowych. Do każdego dania dopasowane są również specjalnie wyselekcjonowane włoskie wina wraz z szerokim wyborem win na kieliszki m.in. Barolo czy Soave.

Gościom zawsze polecamy zdecydować się na pełnowymiarową podróż kulinarną i zacząć od dobranych przystawek wraz z kieliszkiem dobrego wina, z dań głównych zawsze rekomendujemy steki sezonowane na sucho naszego rzemiosła, ale fani owoców morza również się nie rozczarują. Jako zwieńczenie deser oraz kieliszek koniaku lub espresso.

Oprócz dań pieczołowicie i z należytą starannością przygotowywanych na świeżo – dla gości dostępny jest również szeroki wachlarz własnej roboty produktów oraz mięs, które można zakupić do domu. W restauracji Grill Italia znajdziemy między innymi, w specjalnie do tego przeznaczonej lodówce, sezonowane mięso, a także słoiczki z przetworami takimi jak chutney, kiszone warzywa czy sosy. 

- Zawsze świeżo i z najwyższej półki, tylko od sprawdzonych dostawców. To jest podstawa, na której opiera się fundament naszego menu – podsumowują zgodnie szef kuchni i właściciel. 

Grill Italia Sempre 

Ulica Tadeusza Kościuszki 8, Sopot
Rezerwacje: +48 575 800 865
www.grillitalia.pl