Zupa rybna zakwaszana sokiem z kiszonego ogórka

Restauracja Polskie Smaki

Składniki :

  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 biały por
  • 1 przypalona cebula
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml śmietany 30%
  • 50 g soku z ogórka kiszonego
  • Koperek
  • Sól do smaku
  • Głowa, ogon oraz szkielet np. okonia, halibuta, karmazyna lub innej morskiej ryby
  • Filety z ryb (halibut, karmazyn i troć bałtycka)

Przygotowanie:

W garnku umieszczamy warzywa oraz szkielety z ryb zalewamy około 3 l wody, dodajemy ziele i liść laurowy, wolno gotujemy przez 60 minut. Odcedzamy, lekko solimy do smaku. Warzywa kroimy w kostkę dodajemy do bulionu. Następnie dodajemy wcześniej wyfiletowane ryby pokrojone w kostkę. Staramy się nie przegotowywać ryb, tylko je lekko parzyć we wrzącym rosole. Na koniec dodajemy śmietanę 30% oraz delikatnie zakwaszamy sokiem z ogórka kiszonego, możemy również dodać odrobię cytryny oraz koperek.