Zupa rybna zakwaszana sokiem z kiszonego ogórka
Restauracja Polskie Smaki
Składniki :
- 2 marchewki
- ½ selera
- 1 pietruszka
- 1 biały por
- 1 przypalona cebula
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 50 ml śmietany 30%
- 50 g soku z ogórka kiszonego
- Koperek
- Sól do smaku
- Głowa, ogon oraz szkielet np. okonia, halibuta, karmazyna lub innej morskiej ryby
- Filety z ryb (halibut, karmazyn i troć bałtycka)
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy warzywa oraz szkielety z ryb zalewamy około 3 l wody, dodajemy ziele i liść laurowy, wolno gotujemy przez 60 minut. Odcedzamy, lekko solimy do smaku. Warzywa kroimy w kostkę dodajemy do bulionu. Następnie dodajemy wcześniej wyfiletowane ryby pokrojone w kostkę. Staramy się nie przegotowywać ryb, tylko je lekko parzyć we wrzącym rosole. Na koniec dodajemy śmietanę 30% oraz delikatnie zakwaszamy sokiem z ogórka kiszonego, możemy również dodać odrobię cytryny oraz koperek.