Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne

Autor: Ewa Karolina Cichocka

Wydawnictwo: Bernardinum

Autorka prowadzi czytelnika po świecie Sycylii. Obok siebie mamy reportaż, przewodnik, a także książkę kucharską, które razem tworzą wielowymiarowy obraz włoskiej enklawy. A punktem centralnym jest oczywiście gastronomia – ta uliczna, ale także ta luksusowa. Jednak opowieść nie byłaby pełna, gdyby nie pochodziła od ludzi, to właśnie z nimi rozmawia autorka, to oni pokazują jej miejsca, zwyczaje, tradycje, a także pomagają zrozumieć, jak smakuje Sycylia. Dzięki takiej opowieści czytelnik może zafundować sobie trochę włoskiego, letniego klimatu w swoim własnym domu.

 

Z miasta

Autor: Ernest Jezionek

Wydawnictwo: Oficynka

 

Nadciągająca fala

Autorzy: Karolina Macios

Wydawnictwo: Wielka Litera

 

Powiedziała M

Autorka: Dorota Rodzim 

Wydawnictwo:  Manufaktura Słów

Filipies na Marsie

Autor: Katarzyna Cholewa

Wydawnictwo: Novea Res

 

Znikodem i zagadka lęku

Autor: Artur Gębka

Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne