Składniki:

  • 240g ciecierzycy gotowanej lub z zalewy
  • ½ soku z pomarańczy
  • 2 łyżki tahina
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • do podania: dobra oliwa, kilka kulek ciecierzycy, zatar

Przygotowanie:

Natkę pokroić wraz z łodyżkami i zblendować wraz z czosnkiem i oliwą. Cieciorkę odcedzić i przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z pomarańczy i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Do pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Gotowy hummus przełożyć do miski i udekorować – u mnie jest to chlust oliwy, kilka kulek ciecierzycy i zatar. Jeść z pitą, pieczywem lub świeżymi warzywami, przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 5 dni.