Składniki:

Danie główne:

  • 1 ośmiornica
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szalotka
  • 1 papryka chili
  • 150 g masła
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ośmiornice oczyścić i gotować do miękkości przez około 45 min w wodzie z anyżem, liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć szalotkę, dodać do niej pokrojoną paprykę chili i ugotowaną wcześniej ośmiornice. Następnie wrzucić pokrojony czosnek i smażyć przez około 3 min. Całość podlać białym winem i delikatnie odparować. Na końcu dodać schłodzone kawałki masła i mieszać do momentu aż wytworzy się aksamitny sos. Tak przygotowaną potrawę doprawić solą i pieprzem. Serwować z chrupiącą bagietką lub domową foccacią.