Składniki:
Danie główne:
- 1 ośmiornica
- 2 gwiazdki anyżu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 szalotka
- 1 papryka chili
- 150 g masła
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Ośmiornice oczyścić i gotować do miękkości przez około 45 min w wodzie z anyżem, liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć szalotkę, dodać do niej pokrojoną paprykę chili i ugotowaną wcześniej ośmiornice. Następnie wrzucić pokrojony czosnek i smażyć przez około 3 min. Całość podlać białym winem i delikatnie odparować. Na końcu dodać schłodzone kawałki masła i mieszać do momentu aż wytworzy się aksamitny sos. Tak przygotowaną potrawę doprawić solą i pieprzem. Serwować z chrupiącą bagietką lub domową foccacią.