Pierogi z gęsiną i sosem żurawinowym z karmelizowaną jarzębiną

Składniki:

Ciasto:

  • 1kg mąki pszennej,
  • 500ml bardzo ciepłej wody,
  • 50ml oleju,
  • 1 jajko,
  • 20g soli

 

Farsz:

  • 1,5kg gęsich ud,
  • 150g cebuli,
  • 100g marchewki
  • 70g pietruszki,
  • 60g selera,
  • 15g czosnku

 

Przygotowanie:

Najpierw wyrabiamy ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. W momencie, gdy zyska odpowiednią konsystencję, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wycinamy kółka ringiem lub szklanką. W między czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki przesmażamy na maśle z tymiankiem, doprawiając solą i pieprzem. Podlewamy bulionem z gęsi i dusimy do momentu aż będą miękkie. Przekręcamy mięso przez maszynkę z niewielką ilością warzyw, w których się gotowało. Następnie dodajemy przesmażoną ma maśle cebulę i czosnek. Wszystko dobrze wyrabiamy i ponownie doprawiamy solą i pieprzem oraz dodatkowo majerankiem i odrobiną świeżo siekanego tymianku.

 

Farsz nakładamy łyżką na wycięte kółka i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów. Całość podajemy z sosem żurawinowym i karmelizowaną jarzębiną.