Pierogi z gęsiną i sosem żurawinowym z karmelizowaną jarzębiną
Składniki:
Ciasto:
- 1kg mąki pszennej,
- 500ml bardzo ciepłej wody,
- 50ml oleju,
- 1 jajko,
- 20g soli
Farsz:
- 1,5kg gęsich ud,
- 150g cebuli,
- 100g marchewki
- 70g pietruszki,
- 60g selera,
- 15g czosnku
Przygotowanie:
Najpierw wyrabiamy ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. W momencie, gdy zyska odpowiednią konsystencję, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wycinamy kółka ringiem lub szklanką. W między czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki przesmażamy na maśle z tymiankiem, doprawiając solą i pieprzem. Podlewamy bulionem z gęsi i dusimy do momentu aż będą miękkie. Przekręcamy mięso przez maszynkę z niewielką ilością warzyw, w których się gotowało. Następnie dodajemy przesmażoną ma maśle cebulę i czosnek. Wszystko dobrze wyrabiamy i ponownie doprawiamy solą i pieprzem oraz dodatkowo majerankiem i odrobiną świeżo siekanego tymianku.
Farsz nakładamy łyżką na wycięte kółka i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów. Całość podajemy z sosem żurawinowym i karmelizowaną jarzębiną.