Składniki:

  • 10g suszonych borowików,
  • 110g kiszonej kapusty,
  • 35g szalotki,
  • 2g czosnku,
  • 8g smalcu,
  • 40g masła,
  • pieprz,
  • sól

 

Przygotowanie:

Farsz: 

Borowika myjemy, gotujemy 10 minut, cedzimy i siekamy. Redukujemy wodę o 50%. Szalotkę z czosnkiem szklimy na smalcu i dodajemy posiekaną kapustę. Całość smażymy 5 minut, a potem dorzucamy grzyby, zalewamy je wodą, która została i redukujemy. Na koniec wtłaczamy masło i doprawiamy. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy w półkule i mrozimy. Po wyciągnięciu sklejamy połówki i panierujemy. 

 

Panierka: 

Potrzebujemy mąki, jajka i zmielonej świńskiej skóry połączonej z panko. Wszystko posypujemy pudrami ze zmielonych suszonych borowików oraz blanszowanej, suszonej przez noc, opalanej i mielonej kapusty włoskiej. Całość smażymy.