Składniki:
- 10g suszonych borowików,
- 110g kiszonej kapusty,
- 35g szalotki,
- 2g czosnku,
- 8g smalcu,
- 40g masła,
- pieprz,
- sól
Przygotowanie:
Farsz:
Borowika myjemy, gotujemy 10 minut, cedzimy i siekamy. Redukujemy wodę o 50%. Szalotkę z czosnkiem szklimy na smalcu i dodajemy posiekaną kapustę. Całość smażymy 5 minut, a potem dorzucamy grzyby, zalewamy je wodą, która została i redukujemy. Na koniec wtłaczamy masło i doprawiamy. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy w półkule i mrozimy. Po wyciągnięciu sklejamy połówki i panierujemy.
Panierka:
Potrzebujemy mąki, jajka i zmielonej świńskiej skóry połączonej z panko. Wszystko posypujemy pudrami ze zmielonych suszonych borowików oraz blanszowanej, suszonej przez noc, opalanej i mielonej kapusty włoskiej. Całość smażymy.