Składniki (2 porcje):
- 800g piersi ze skórą z kurczaka z wolego wybiegu
- 1kg masła do konfitowania
- Zioła ogrodowe
- Pieprz ziarnisty
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz
- 700g młodych ziemniaków
- 600g młodych warzyw sezonowych (fasolka szparagowa, marchew, brokuł, kalafior, szpinak, jarmuż)
- 300ml kwaśna śmietana
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek szczypioru
Przygotowanie:
Filety z kurczaka czyścimy i marynujemy w soli, pieprzu i ziołach minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Ziemniaki i warzywa oczyszczamy, twardsze blanszujemy. Następnie ziemniaki konfitujemy w części masła z ziołami i czosnkiem przez 30 minut w 135 stopniach. Później pierś z kurczaka konfitujemy w maśle z ziołami i koprem przez 1,5 godziny w 85 stopniach. Po upływie tego czasu pierś obsmażamy od strony skóry, a warzywa z ziemniakami podsmażamy w oleju z ziołami. Kropką nad „i” jest podana obok kwaśna śmietana, do której dodajemy pokrojony szczypior i doprawiamy solą.