Składniki:
- 80g tuńczyka
- 0,2 limonki
- 6g sosu sojowego
- 1,5g oleju sezamowego
- 8g szalotki pokrojonej w fine brunoise
- 0,5 szt. avocado pokrojone w kostkę
- 0,5ml natki kolendry
- 3g tartego imbiru
Przygotowanie:
Tuńczyka pokroić w kostkę 5mm x 5mm. Wszystkie składniki, oprócz kolendry, połączyć i wymieszać. Kolendra pełni funkcję dekoracyjną.
VINAIGRETTE MISO
Składniki:
- 0,5g tartego imbiru
- 0,5 szt. papryczka chilli pokrojona w fine brunoise
- 12,5g oleju uniwersalnego
- 3g soku z limonki
- 3g pasty miso
- 1,5g sosu sojowego
- 0,5g oleju sezamowego
- 1,5g octu ryżowego
- 0,5g prażonego sezamu
- 0,1g xantany
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w jednym pojemniku i zblendować. Następnie dodać xantanę i zblendować ponownie, całość przelać do butelki i serwować jako dodatek do tatara.