NALEŚNIKI Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM I BRANDY

Składniki (2 porcje):

  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1-2 pomarańczy (nie mniej niż 1/2 szklanki)
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki brandy do podpalenia
  • bita śmietana do podania

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm, na środek wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Trzymać patelnię na średnim ogniu bez mieszania przez około 2 minuty - w tym czasie cukier zacznie bulgotać, powstanie gęsty syrop, który z czasem zacznie się rumienić. Gdy syrop będzie brązowy (należy uważać, aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki i cały sos się nie uda), dodać skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko wymieszać. Następnie dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki (mogą pojawić się grudki, które znikną gdy sos będziemy podgrzewać mieszając). Wlać likier pomarańczowy i wymieszać. Trzymając patelnię z syropem na ogniu włożyć jeden naleśnik, wymaczać go w sosie, złożyć i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio. Przygotować resztę naleśników, następnie wlać brandy i od razu podpalić. Aby alkohol się zapalił, sos musi być wrzący. Wyłożyć na talerz i podawać z bitą. Wszystko dekorujemy świeżymi owocami