Składniki:

  • botwina z buraczkami
  • maślanka
  • jogurt naturalny
  • szczypior
  • koperek
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka
  • sok z ogórków kiszonych
  • sól
  • pieprz
  • ocet

 

Przygotowanie:

Botwinę umyć, a następnie odciąć buraczki. Liście i łodygi botwiny drobno posiekać i zagotować w wodzie w odrobiną octu. Ugotować buraczki, pod koniec dodać ocet, a następnie obrać i pokroić na drobne kawałki. Wystudzoną botwinę i buraki wymieszać z maślanką i jogurtem naturalnym wraz z częścią wywaru po gotowaniu botwiny. Następnie obrać zielonego ogórka, wykroić ziarenka i pokroić w cienkie kawałki. W identyczny sposób potraktować rzodkiewkę. Całość chłodnika doprawić solą, pieprzem, sokiem z kiszonych ogórków, posiekanym koperkiem i szczypiorem. Przed podaniem porządnie schłodzić. Serwować w klasyczny sposób z gotowanym jajkiem lub z dodatkiem szyjek rakowych.