Składniki:

  • 100 g risotto arborio
  • 50 g oczyszczonego borowika
  • 50 g boczniaka królewskiego
  • 2 łyżki pokrojonej cebuli 
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • Twardy ser (parmigiano regiano lub pecorino)
  • Bulion warzywny
  • Pokrojona natka pietruszki
  • Pokrojona dymka
  • Sól 
  • Pieprz czarny
  • Oliwa
  • 50 ml białego wina

Przygotowanie:

Najpierw szklimy na oliwie na średnim ogniu w kolejności: cebulę, grzyby, risotto i czosnek - cały czas mieszając. Następnie całość podlewamy białym winem i mieszamy do momentu całkowitego odparowania. Tak przygotowane risotto podlewamy stopniowo bulionem, pamiętając o dodaniu odrobiny soli. Gdy bulion odparuje i uznamy, że nasze risotto jest aldente,  dodajemy masło, zioła i doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy twardy tarty ser. Kluczowym elementem przy tym daniu jest nieustanne mieszanie składników na patelni. Danie układamy na talerzu, polewamy oliwą i ozdobnie posypujemy serem. Smacznego!