Składniki:
- 100 g risotto arborio
- 50 g oczyszczonego borowika
- 50 g boczniaka królewskiego
- 2 łyżki pokrojonej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 20 g masła
- Twardy ser (parmigiano regiano lub pecorino)
- Bulion warzywny
- Pokrojona natka pietruszki
- Pokrojona dymka
- Sól
- Pieprz czarny
- Oliwa
- 50 ml białego wina
Przygotowanie:
Najpierw szklimy na oliwie na średnim ogniu w kolejności: cebulę, grzyby, risotto i czosnek - cały czas mieszając. Następnie całość podlewamy białym winem i mieszamy do momentu całkowitego odparowania. Tak przygotowane risotto podlewamy stopniowo bulionem, pamiętając o dodaniu odrobiny soli. Gdy bulion odparuje i uznamy, że nasze risotto jest aldente, dodajemy masło, zioła i doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy twardy tarty ser. Kluczowym elementem przy tym daniu jest nieustanne mieszanie składników na patelni. Danie układamy na talerzu, polewamy oliwą i ozdobnie posypujemy serem. Smacznego!