Kaszubskie ceviche z łososia marynowanego w soku z ogórka kiszonego
Restauracja Polskie Smaki
Składniki:
- Filet z łososia 600 gr
- Sok z kiszonego ogórka 400ml
- Sok z cytryny 100ml
- Świeży koper
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Łososia oczyszczamy z tłuszczu i skóry, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki ok. 4 mm, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu przekładając świeżymi gałązkami kopru. Następnie łączymy sok z kiszonych ogórków i cytryny i zalewamy łososia. Ważne, aby temperatura marynaty wynosiła 4°C. Pozostawiamy go na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, odsączamy i serwujemy. Dekorujemy nowalijkami, kiszonymi rzodkiewkami i gałązkami koperku. Dodatkowo, chcąc podkreślić smak łososia, należy skropić go olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Smacznego!