Restauracja DUCHA 66

 

Składniki:

  • polędwica wołowa ok. 250 g
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy około 7 cm i wysokości około 5 - 6 cm. Odczekać aż mięso osiągnie temperaturę pokojową. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Filety obtoczyć z góry i z dołu grubą warstwą pieprzu w miejscach przekrojenia. Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na średniowysokim ogniu obsmażyćs stekipo 3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu steki włożyć do rozgrzanego piekarnika. Na wierzch steków dodać masło,c czosnekoraz tymianek. Piec przez 7 minut (bez obracania). Steki wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową. Zostawić na 5 minut (nie mniej), aby mięso odpoczęło. Podawać z solą lub innymi ulubionymi dodatkami.