Piekarnia - Cukiernia Ziarenko
Składniki:
250g herbatników Petit-Beurre, 700 g sera mielonego (z wiaderka), 230g masła, 1 jajko, 120g cukru, pół budyniu śmietankowego, 10g cukru waniliowego, 100g czekolady, pół słoika musu z malin lub truskawki
Przygotowanie:
Spód
W rondelku rozpuścić 180g masła po czym dodać rozdrobniona czekoladę i dokładnie mieszać aż wszystko ładnie się różności. Rozpuszczoną masę wlewamy do 250g drobno rozgniecionych lub zmiksowanych herbatników i mieszamy aby sie dobrze połączyło. Masę wykładamy na spod tarty i dokładnie rozklepujemy.
Masa serowa
Żółtko z jajka dodajemy do 700g masy serowej, dodajemy pół saszetki budyniu, 10g cukru waniliowego, 120g cukru oraz 50g wcześniej rozpuszczonego masła. Dokładnie mieszamy i wykładamy na uklepany spód.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez 20 minut. Po wystygnięciu sernika na górę wykładamy pół słoika musu malinowego lub truskawkowego oraz dobrze rozsmarowujemy.