KASZUBSKA TRADYCJA W NOWYM WYDANIU
TARTA SZPINAKOWA
KASZUBSKA TRADYCJA W NOWYM WYDANIU
TARTA SZPINAKOWA
PIEKARNIA - CUKIERNIA ZIARENKO
Składniki:
350 ml zalewy: mleko, jajko, łyżka śmietany 30%
farsz: szpinak 250g, ser feta 200g
ciasto: mąka pszenna, masło, jajko, woda, sól
olej 20g, kilka sztuk pomidorków koktajlowych, sól pieprz
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło i 1 jajko. Ciasto należy rozwałkować, następnie delikatnie wymieszać z zalewą i ugniatać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wyłożyć nim dno oraz boki formy na tartę.
Szpinak drobno siekamy i szklimy go na oleju aż do momentu odparowania nadmiaru wody. Zestawiamy patelnię z ognia i dodajemy pokrojony ser feta dla smaku przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na wcześniej delikatnie podpieczone, zarumienione ciasto, wykładamy farsz szpinakowy i wypiekamy tartę w temp. 190 stopni przez około 20 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika układamy na niej pokrojone pomidorki koktajlowe.