Krzysztof Makowski, Menya Masashi
Ramen to tradycyjne japońskie danie, które miało swój początek jeszcze w latach dwudziestych XX wieku. Współcześnie zyskuje na popularności nie tylko w Japonii, ale i na całym świecie, jako modne jedzenie uliczne.
Składniki:
- Bulion na bazie wieprzowiny i ryby
- Makaron własnej produkcji
- Jajko marynowane w sosie sojowym
- Nori
- Szczypior Parade
- Sezam
- Krewetka w tempurze
- Tare
Przygotowanie:
Bulion przygotowuje się z wieprzowiny, suszonego tuńczyka i wodorostów kombu. Gotowany jest przez 10-12 godzin. Makaron robiony jest własnoręcznie przez naszych kucharzy, główne jego składniki to: mąka pszenna, woda, jaja. Do smaku dodajemy esencjonalne sosy tare.
Ramen podajemy z zieloną cebulą dymką, dwiema połówkami marynowanego jajka w sosie sojowym, wodorostami nori i na koniec sypiemy sezamem. Na górę kładziemy kiełki pora , bambus, sezam wasabi, pomidorki cherry, nori, tare krewetkowe i smażone krewetki w tempurze.
Ramen podaje się bardzo gorący, prawidłowo nawijamy makaron na pałeczki i popijamy wszystko pysznym bulionem.
Idealne dla wiecznie głodnych miłośników pysznego, pożywnego jedzenia.