Grzegorz Wiciak - szef kuchni restauracja 5 Piętro

Składniki:

  • 0,1 litra cydru
  • 150 gram schabu
  • 80 gram wątroby drobiowej
  • 100 gram palonej kaszy gryczanej
  • 10 gram słonecznika
  • 30 gram sera emilgrana
  • półtorej białej cebuli
  • pół litra bulionu drobiowo-wołowego
  • pół jabłka
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • olej rzepakowy
  • ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Oczyść schab z błon, rozbij na cieniutkie kotlety i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Cebule pokrój w piórka. Wątróbkę oczyść, wymieszaj z cebulką i nałóż na rozbity schab. Złóż mięso w zrazy: dwa boki do środka i zwiń. Przesmaż je w garnku na oleju, dokładnie z każdej strony, aby się zrumieniły. Następnie podlej je bulionem i duś pół godziny, by z bulionu została ¼ objętości. Potem wyjmij zrazy z garnka, a resztę bulionu przecedź przez drobne sito. Wlej bulion z powrotem do garnka i dolej cydr. Gotuj 5 minut i wrzuć masło, aby zagęścić sos. Kaszę gryczaną ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przygotuj pesto pietruszkowe: pietruszkę, słonecznik, ser emilgrana, czosnek i oliwę wrzuć do blendera i zmiksuj. Gotowe pesto wymieszaj z ugotowaną kaszą i dopraw wg uznania solą. Jabłka pokrój i przesmaż na maśle – gdy się zrumienią dodaj miód i podduś 2 minuty. Tak przygotowane produkty ułóż w piękną kompozycję na talerzach, dekorując natką pietruszki i świeżymi

ziołami. Podawaj i puchnij z dumy!

Robisz huczne przyjęcie w karnawale? A może kameralną kolację dla dwojga?

Tak czy siak, zabłyśnij przepisem i autorską interpretacją tradycji!