Fokka Inspirowana włoską focaccią oraz soccą - plackiem z mąki z ciecierzycy.
Agnieszka NERKO , BISTRO. JAK SIĘ MASZ?
Składniki ciasta:
- 300 g drobnej semoliny (może być tez zwykła pszenna)
- Semolina do podsypania, ok 100g
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 3 saszetki suszonych drożdży
- 300ml mleka wymieszanego ze 100ml gorącej wody
- Łyżka cukru
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- Łyżeczka soli
Przygotowanie:
Obie mąki, drożdże i cukier umieszczamy w misce lub w dzieży miksera. Wlewamy stopniowo mleko z wodą, mieszamy cały czas na wolnych obrotach, po chwili wlewamy też oliwę - mamy uzyskać luźne, gładkie ciasto. Będzie kleić się do rąk, ale nie szkodzi - zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką, na ok. 45- 60 min. Po tym czasie wysypujemy na stolicę pozostałą semolinę, wrzucamy na nią wyrośnięte ciasto, solimy i zagniatamy energicznie. Ciasto dzielimy na 4-6 porcji, rozciągamy ręcznie na papier do pieczenia. Plackom wystarczy 15- 20 min na ponowne wyrośnięcie.
Nie wymagają sosu, możemy wypiekać z dowolnymi składnikami i serami.
Pieczemy ok 10 min w 200 stopniach.