Fokka Inspirowana włoską focaccią oraz soccą - plackiem z mąki z ciecierzycy.

Agnieszka NERKO , BISTRO. JAK SIĘ MASZ?

 

Składniki ciasta:

  • 300 g drobnej semoliny (może być tez zwykła pszenna)
  • Semolina do podsypania, ok 100g
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 3 saszetki suszonych drożdży 
  • 300ml mleka wymieszanego ze 100ml gorącej wody 
  • Łyżka cukru 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • Łyżeczka soli

Przygotowanie:

Obie mąki, drożdże i cukier umieszczamy w misce lub w dzieży miksera. Wlewamy stopniowo mleko z wodą, mieszamy cały czas na wolnych obrotach, po  chwili wlewamy też oliwę - mamy uzyskać luźne, gładkie ciasto. Będzie kleić się do rąk, ale nie szkodzi - zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką, na ok. 45- 60 min. Po tym czasie wysypujemy na stolicę pozostałą semolinę, wrzucamy na nią wyrośnięte ciasto, solimy i zagniatamy energicznie. Ciasto dzielimy na 4-6 porcji, rozciągamy ręcznie na papier do pieczenia. Plackom wystarczy 15- 20 min na ponowne wyrośnięcie.

Nie wymagają sosu, możemy wypiekać z dowolnymi składnikami i serami.

Pieczemy ok 10 min w 200 stopniach.