Polędwica z dorsza na czarnym tagiatelle z cukiną w sosie maślano-winnym z pianą limonkową
Składniki:
- Polędwica z dorsza – 360g
- Czarne tagiatelle – 140g
- Cukinia 1 szt.
- Masło klarowane – 100g
- Tymianek świeży
- Masło - 100g
- Czosnek- 1 ząbek
- Sos sojowy- 0,05 ml
- Sól
Przygotowanie:
Polędwicę z dorsza doprawić solą i tymiankiem, smażyć na maśle klarowanym. Makaron gotować w osolonej wodzie. Z cukinii robimy tagiatelle za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie podsmażyć na maśle klarowanym
z czosnkiem. Dodać ugotowany makaron, podlać białym winem i zredukować do połowy objętość. Dodać surowe mięso, które pozwoli w ten sposób zagęścić sos. Doprawić solą i sosem sojowym oraz czosnkiem.
Piwnica Rajców , Gdańsk