ŚLEDŹ Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I JABŁKIEM 

MARCIN POPIELARZ – BIAŁY KRÓLIK

Skoro Gdynia to śledź z kwaśną śmietaną i jabłkiem - klasyczne połącznie, ale według Białego Królika w nowej, autorskiej odsłonie. Zamiast standardowego śledzia w zalewie octowej z cebulą i gorczycą, marynujemy go w różowych burakach, mieszance różnych octów oraz w kolendrze. Klasycznie ugotowane ziemniaki zastępujemy mashed potatoes na ciepło, potrójnie przecieranymi ze śmietaną i dużą ilością masła. 

Temu wszystkiego towarzyszy cebula w formie kwiatu, zrobiona z cząstek marynowanej gorczycy, drobnej cebuli perłowej i kapusty pierzastej oraz jabłko kompresowane w oleju z kopru. Klasyczna śmietana zostaje odświeżona przez inspirowany kuchnią północno-amerykańską ranch sauce, czyli mix maślanki, kwaśnej śmietany i majonezu, który razem z olejem z kopru tworzy efekt rozwarstwienia na talerzu. Uważam to za najbardziej odważną i zarazem kreatywną formę śledzia nad polskim wybrzeżem. 

 

* Od 17.01 nowe tastingi: Żuławy & Mierzeja Wiślana i Kaszuby & Kociewie,
a od 27.01 weekendowe 4-daniowe lunche za 80 i 100 zł