Szef kuchni poleca - Fidel
Składniki:
macki ośmiornicy,
ryż, czarna fasola,
czerwona marynowana cebula,
grillowana cytryna,
sos z oliwy, prażonego czosnku i kolendry,
masło czosnkowe
Przygotowanie:
Ośmiornicę hartuję we wrzątku i gotuję przez 45 min. w wywarze z dodatkiem wina, cebuli, marchwi, czosnku i ziela angielskiego. Ugotowaną ośmiornicę schładzam i wycinam macki, które jeszcze oczyszczam z czerwonej skórki. Tak sporządzone macki krótko grilluję. W Fidelu podajemy do tego ryż z czarną fasolą i masłem czosnkowym, czerwoną cebulę marynowaną w soku z limonki oraz grillowaną cytrynę i sos z oliwy prażonego czosnku i kolendry. Gdy moja macka jest już na desce, polewam ją jeszcze limonkowym octem balsamicznym, prószę pieprzem cytrynowym i świeżą skórką z cytryn.