Chcielibyście spróbować kuchni tajskiej z ręki człowieka, który gotował dla samego króla Tajlandii? To możliwe! W budynku historycznej Wozowni przy ul. Podgarbary 10 w Gdańsku powstał kolejny oddział znanej i cenionej restauracji Thai Thai. 

Tajskie. Nowe. W Gdańsku. Po Sopocie i Warszawie przyszedł czas na Gdańsk. Kolejny lokal znanej marki tajskich restauracji usytuowany jest w równie prestiżowym miejscu. Tym razem to przepiękny, zabytkowy, odrestaurowany budynek historycznej Wozowni, znajdującej się przy Złotej Bramie na Starym Mieście w Gdańsku. 

Wystrój gdańskiego Thai Thai jest niezwykle ciekawy, elegancki i niesamowicie klimatyczny. Wnętrze lokalu łączy tajskie tradycje z nowoczesnym, minimalistycznym designem. Największa ściana w głównej sali to podwieszany ogród żywych roślin, pielęgnowanych przez specjalny system nawadniający. Ciemne drewno, surowa cegła i grafitowe ściany, a do tego oszczędnie rozmieszczone, sprowadzane z Azji ceramiczne figurki i pamiątki, tworzą atrakcyjną, subtelnie połączoną całość. 

Lokal został podzielony na trzy strefy - znajdujące się na antresoli i dostępne na specjalne życzenie: przestrzeń lounge i przestrzeń bankietową oraz część restauracyjną na parterze. Można tu więc zorganizować zarówno firmowy bankiet, spotkania służbowe, umówić się na romantyczną randkę, czy też przyjść z całą rodziną na niedzielny obiad. Co ważne, stoły w głównej sali są od siebie oddzielone tak, by zapewnić gościom możliwość swobodnej rozmowy. 

Niewątpliwym atutem jest też fakt, że kuchnię od sali restauracyjnej dzieli tylko szyba, przez co każdy może obserwować poczynania tajskich kucharzy. Kulinarni puryści wiarygodności smaków i receptur nie powinni się więc obawiać. Jak zapewniają właściciele, wszystkie potrawy przygotowywane są według autentycznych tajskich przepisów oraz przy użyciu oryginalnych składników, częściowo sprowadzanych z Azji. 

Nad kompozycją i wykwintnym smakiem potraw czuwa tajski szef kuchni Pholsak, który jako jeden z nielicznych miał okazję gotować dla samego króla Tajlandii. Szef kuchni opracował autorskie menu, które pozwala poczuć magię autentycznej tajskiej kuchni bez konieczności odbywania dalekich podróży. Karta jest tu krótka, w przeciwieństwie do wielu innych azjatyckich restauracji, ale wyjątkowo treściwa. 

W menu znajdziemy m.in. klasyczną tajską sałatkę z kawałkami słodkiego świeżego mango i soczystymi grillowanymi krewetkami, wołowinę w curry massaman, różne rodzaje pad thai, panang curry z kurczakiem i liśćmi kafiru, chrupiącą kaczkę z ogórkiem i gotowanymi na parze naleśnikami, zupy tom yam oraz tom kha czy - rzadko dostępną w polskich restauracjach - pikantną tajską sałatkę z zielonej papai z orzechami. 

Thai Thai zarówno w Warszawie, Sopocie, jak i Gdańsku to autentyczne tajskie smaki i sprawdzona, nieulegająca zmianom marka.