Poledwiczka wieprzowa nadziewana daktylami, smazona w czarnym sezamie, podana na sosie czekoladowym z chilli.

Składniki

polędwiczka wieprzowa

daktyle

czarny sezam

kasza jaglana

zielony groszek

gorzka czekolada

papryczki chilli

topinambur

suszone pomidory

tymianek

cukier

śmietana 20%  do gotowania

 

Polędwiczkę wieprzową nacinamy przez środek nożem i nadziewamy daktylami, przyprawiamy sola i pieprzem następnie obtaczamy w czarnym sezamie. Tak przygotowaną polędwiczkę smażymy na grillu po 3-4 min z każdej strony w zależności od jej grubości. Zielony groszek przesmażamy na maśle i blendujemy do jednolitej masy i dodajemy ją do ugotowanej kaszy jaglanej. Suszone pomidory mielimy w blenderze z dodatkiem cukru. Obrany topinambur kroimy w paski julienne i doprawiamy solą i tymiankiem po czym układamy go na paście z suszonych pomidorów. 

Sos: Papryczkę chilli karmelizujemy na patelni z cukrem po czym dodajemy  gorzką czekoladę i rozpuszczamy ja  w śmietanie.

Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki układamy je estetycznie na talerzu. Smacznego!