Poledwiczka wieprzowa nadziewana daktylami, smazona w czarnym sezamie, podana na sosie czekoladowym z chilli.
Składniki
polędwiczka wieprzowa
daktyle
czarny sezam
kasza jaglana
zielony groszek
gorzka czekolada
papryczki chilli
topinambur
suszone pomidory
tymianek
cukier
śmietana 20% do gotowania
Polędwiczkę wieprzową nacinamy przez środek nożem i nadziewamy daktylami, przyprawiamy sola i pieprzem następnie obtaczamy w czarnym sezamie. Tak przygotowaną polędwiczkę smażymy na grillu po 3-4 min z każdej strony w zależności od jej grubości. Zielony groszek przesmażamy na maśle i blendujemy do jednolitej masy i dodajemy ją do ugotowanej kaszy jaglanej. Suszone pomidory mielimy w blenderze z dodatkiem cukru. Obrany topinambur kroimy w paski julienne i doprawiamy solą i tymiankiem po czym układamy go na paście z suszonych pomidorów.
Sos: Papryczkę chilli karmelizujemy na patelni z cukrem po czym dodajemy gorzką czekoladę i rozpuszczamy ja w śmietanie.
Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki układamy je estetycznie na talerzu. Smacznego!