Smaczne przepisy - Poledwica wołowa marynowana
Poledwica wołowa marynowana w fondzie krewetkowym, podana z ziemniakami pieczonymi w ziołach w towarzystwie szpinaku, rukoli, gruszki, dyni i krewetek
Polędwicę wołową oczyszczamy, marynujemy w pieprzu i odkładamy na 2 h, krewetki obieramy , skorupki wrzucamy na patelnię podlewamy białym winem , koniakiem, bulionem i redukujemy, studzimy, zalewamy polędwicę wołową i odstawiamy na 2 h do lodówki, Ziemniaki nakłuwamy, macerujemy oliwą, świeżymi ziołami i solą morsk, Przygotowujemy sałatkę z rukoli, szpinaku, gruszki i prażonej dyni. Polędwicę wołową obsmażamy i przekładamy do piekanika rozgrzanego do 220 stopni, pieczemy ok. 8 min. Upieczone ziemniaki kroimy na 4 cząstki i rozkładamy na talerz, umieszczamy na nich polędwicę i serwujemy z wcześniej przygotowaną sałatką i usmażonymi krewetkami. Smacznego życzy p. Marcin Faliszek Szef Restauracji Piwna 47 i Gdański Bowke