Sushi po japońsku, wbrew temu, co mogłoby się wydawać, nie oznacza „surowej ryby”, a „kwaśny ryż”. Nazwa potrawy odnosi się bowiem do jej składnika - ryżu skropionego octem z cukrem i sosem. Jeszcze do niedawna kojarzone z celebryckim blichtrem, dziś jest synonimem zdrowego i dietetycznego jedzenia. Gdzie skosztujemy prawdziwego sushi? 

Na pewno w Tokio, ale bliżej (i taniej) na pewno będzie wybrać się do Tokyo Sushi w Gdyni. Czekają tu na nas m.in. tradycyjne nigiri (czyli sushi formowane w dłoni – ryż układa się w owalne paluszki, na które kładzie się jednego rodzaju ryby lub owoce morza) oraz maki (składniki owinięte wodorostem), a także inne tradycyjne dania kuchni japońskiej, jak np. zupa tofu to wakame z wodorostami. 

Nowatorskie podejście do kuchni Dalekiego Wschodu zaskoczy nas w sopockiej restauracji  Avocado. W menu znajdziemy m.in. sashimi (pokrojone ryby i owoce morza z dodatkiem przypraw) z przegrzebkami lub marlinem oraz gunkan (tatar) z łososia lub serioli. Całości świetnie dopełni oryginalne piwo Asahi lub Sapporo. 

Skoro już przy alkoholu jesteśmy, to należy wspomnieć o tradycyjnym winie japońskim Choya, które sprawdzi się np. do sushi hirame (z halibutem, sałatą, ogórkiem, awokado, szparagiem i spicy mayo) lub sake yaki (z grillowanym łososiem, sałatą, ogórkiem, awokado, serek Filadelfia, sos kabayaki, orzechy). Te specjały podawane są Mito Sushi w Gdańsku. 

Kuchnia japońska słynie także z potraw w tempurze – owoców morza, ryb i warzyw zanurzonych w cieście naleśnikowym i krótko smażonych na głębokim oleju. Krewetki w tempurze zawinięte w sushi z ogórkiem, sałatą i dressingiem podawane są w sopockim Sushi 77. Dzisiejsza kuchnia japońska to kulinarne dzieło sztuki o wykwintnym smaku, ale Sushi 77 od innych restauracji odróżnia własna receptura przygotowania ryżu. Dom Sushi za to proponuje m.in. krewetki królewskie, kalmary i warzywa w tempurze na ostro. 

Chcesz nauczyć się samodzielnie robić sushi? Warsztaty przygotowywania tej, przyznajmy szczerze nie najprostszej potrawy organizuje m.in. restauracja Hashi Sushi w Gdyni. Całość łączy przyjemne z pożytecznym, bo nie tylko dowiemy się, jak sprawnie zwijać sushi, ale także spróbujemy specjałów kuchni japońskiej w najlepszym wydaniu. Warto też śledzić stronę na facebooku Akademii Kulinarnej Fumenti, gdzie od czasu do czasu organizowane są szkolenia przygotowywania sushi prowadzone przez jednego z najlepszych w Polsce specjalistów od kuchni japońskiej Kamila Sadkowskiego.

Z dobrego sushi w Trójmieście i okolicach słyną także takie restauracje, jak In Azia w Sheratonie, Origami Sushi w Sopocie, Fusion Sushi, New Kansai Sushi w Gdańsku, Moshi Moshi Sushi w Gdyni, Hito Sushi w Borkowie koło Gdańska i Toko Sushi w Redzie.

Japońska kuchnia jest sztandarowym przykładem zdrowej, lekkiej diety, bogatej w składniki odżywcze zapewniającej zdrowie i długowieczność. Jeśli masz ochotę na specjały rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni, wybieraj zawsze sprawdzone miejsca, w których wykorzystywane są jedynie świeże ryby, owoce morza i dodatki. Jeśli do tego szefem kuchni jest Azjata – będzie to strzał w dziesiątkę!

PS. Należy także nie przesadzać z sake i winem śliwkowym – potrafią być zdradliwe...