Sylwester niebanalnie

Sylwester bez balu w hotelu Młyn Klekotki.

Kolejna domówka u znajomych lub wystawny bal w gronie niekoniecznie znanych ci osób? A może w tym roku ten wyjątkowy wieczór i noc spędzisz inaczej niż zwykle? Czasem Sylwester przypomina przykry obowiązek, warto dowiedzieć się dokąd można wówczas uciec. 

Jeśli nie w głowie ci tańce, hulanki, swawole to mamy znakomitą alternatywę sprawiającą, że bez zbędnego ciśnienia, spędzisz tę wyjątkową noc niebanalnie, celebrując nadejście nowego roku. Co powiesz na Sylwester bez balu? Taki właśnie pomysł na ten ostatni w tym roku wieczór przygotował Hotel Młyn Klekotki w Godkowie. 

SLOW SYLWESTER

Pomysł idealnie wpisuje się w charakter tego wyjątkowego miejsca. Tutaj czas płynie wolniej i nie jest to wyświechtany slogan reklamowy. „Slow Sylwester” spędzimy w zaciszu starego młyna i jeszcze starszego, ponad 600-letniego dębu. Wieczór rozpocznie się biesiadą w rytmie slow, podczas której do dyspozycji gości będą tak urokliwe miejsca, jak sala kominkowa, winiarnia, ogród zimowy i weranda. 

W tym czasie będzie można skorzystać z takich atrakcji, jak jacuzzi z szampanem przy grzmiącej wodzie kaskady lub pod gwiazdami w zakątku rzeki wąskiej, a także wybrać się na rewitalizujący nocny spacer z pochodniami wokół jeziora. Kompletnie odmiennym pomysłem może być spędzenie całego wieczoru w Sento Spa i oddanie się w ręce klekotkowych terapeutów. Wszystko po to, by w Nowy Rok wejść odprężonym i z nową energią. Całości dopełni domowa kuchnia pachnąca lasem, łąkami i ziołami. Urok Młyna Klekotki zagubionego, gdzieś w starych bukowych lasach z dala od codziennego zgiełku, na długo pozostanie w pamięci każdego.

NA KASZUBACH

Na Sylwestra w rytmie slow zaprasza również Hotel Kozi Gród w Pomlewie koło Gdańska. Zjesz tu uroczystą kolację przy wspólnych stołach, by zebrać siły na powitanie Nowego Roku przy ognisku, z poczęstunkiem i kaszubską tabaką. Wszystko w pięknej, zimowej scenerii Kaszub. Kameralna atmosfera sprzyjać będzie integracji przy wykwintnych potrawach, lampce szampana oraz przy niezapomnianym pokazie sztucznych ogni. 

To także doskonała okazja na wypoczynek w przeszklonym basenie z widokiem na ogród, rozluźniającą kąpiel w jacuzzi, relaks w saunie i balii, czy aromatyczny seans w saunie (z poczęstunkiem lekko mrożonych owoców). Na wszystkich żądnych aktywności fizycznej czekać będzie m.in. trening fitness na sali cardio oraz gra w tenisa stołowego. Za to najmłodsi wezmą udział w kinderbalu połączonym z karnawałowymi warsztatami . 

DLA SMAKOSZY

Lubisz dobre jedzenie przyrządzone z wyjątkowych i świeżych produktów? To zamiast na bal, czy zwykłą sylwestrową potańcówkę w klubie, wybierz się na sylwestrową kolację. Na przykład do restauracji Tłusta Kaczka w Gdyni. Przy dźwiękach fortepianu i zapachu kominka skosztujesz tu potraw z menu w 10 (!) odsłonach. Tomasz Mrozik, wielokrotnie nagradzany znakomity szef kuchni, poda m.in. dojrzewającą dziczyznę z wędzoną gęsiną, marynowanego łososia z miętowym ogórkiem, kawior z bakłażana, wędzony tatar z sarny, pierogi z królika, czy pierś z kaczki z czekoladą i kasztanami. 

Ciekawe menu degustacyjne na ten ostatni w tym roku wieczór proponuje także restauracja Brasserie d’Or w sopockiej Villi Antonina. Wstępem do uczty będzie rilette z zająca laminowane marchewką z werbeną cytrynową oraz tatar z opiekanego węgorza z palonymi oliwkami, emulsją z czerwonego grapefruita oraz ravioli z kaczką z kremem imbirowym, grillowaną dymką oraz śniegiem z białej czekolady. A to dopiero początek! W dalszej części uczty zjemy m.in. filet piotrosza z sałatką z marynowanego fenkułu i pianą z langustyny, a także mostek cielęcy sous vide. 

LIVE COOKING

Niebanalnie będzie też w sopockim Sheratonie. Czekać tu będzie na ciebie bogate menu w formie bufetu, inspirowane smakami z różnych stron świata, w tym kulinarne show na żywo – specjalność Szefa Kuchni. Jeśli wolisz bardziej kameralną atmosferę, wybierz wieczór w tutejszej restauracji InAzia, która przyciągać będzie takimi rarytasami, jak m.in. żabnica z bulionem z limonki i sałatką z mikro kiełków oraz ravioli sferycznym z kokosowego mleka lub pieczona pierś kaczki Barbarie z kawiorem z pieczonych bakłażanów i espuma ze słodkich ziemniaków. 

Wśród deserów do wyboru m.in.: mus malinowy z waniliowym creme brulee, eklerki z tiramisu orzechowym, pieczony sernik z jagodami i musem z białej czekolady, tort bezowy z musem z marakuji i brzoskwiniami oraz sernik z makiem z konfiturą z czarnej porzeczki. W sam raz na słodkie rozpoczęcie Nowego Roku!

Smacznie zapowiada się także 7-daniowa kolacja sylwestrowa w restauracji hotelu Haffner w Sopocie. Tutaj też atrakcją będzie live cooking. Szef kuchni skomponował menu oparte głównie na daniach z ryb. Na przystawkę tuńczyk marynowany w soli morskiej i koprze lub tatar z troci bałtyckiej, apetyt rozbudza też zupa homarowo - krewetkowa z pierożkami faszerowanymi skorupiakami oraz pieczony filet z halibuta na warzywach orientalnych. 

BAL PRZEBIERAŃCÓW

Jeśli w sylwestrowy wieczór ciągnie was jednak, aby trochę potupać nóżką, to wybierzcie taką imprezę, która ma szansę być niezapomniana. Taką, która nie jest zwykłą potańcówką z zewnętrznym cateringiem, a dobrze zorganizowaną i fajnie pomyślaną koncepcją. Takimi imprezami mogą być bale przebierańców, które zawsze dostarczają ciekawych wrażeń, nie tylko podczas samej imprezy, ale dużo wcześniej, już na etapie poszukiwań i przygotowania kreacji. 

Dla wszystkich, którzy mają do siebie dystans i lubią raz na jakiś czas, stać się choć na chwilę inną osobą, czeka kilka interesujących propozycji. Nas najbardziej zaintrygowały te, które pozwolą nam przenieść się w klimatyczny okres lat 20 i 30 ubiegłego wieku. Na takiego właśnie, tematycznego Sylwestra zaprasza restauracja Tabun w Otominie. Magiczna podróż w czasie sprawi, że trafimy do świata blichtru, mafii i amerykańskiej prohibicji. O oprawę muzyczną zadba Jarek Ziętek - DJ i prezenter Radia Gdańsk, muzyk jazzowy i bluesowy wraz z Anią Jankowiak, laureatką „Szansy na sukces". Nie zabraknie oczywiście rozkoszy dla podniebienia. 

W MIEŚCIE I POZA MIASTEM

W podobnym klimacie utrzymana będzie impreza noworoczna w ośrodku Zielona Brama w Przywidzu. W rytmach szalonych lat 20. i 30 XX wieku zjemy m.in. pierś z kaczki faszerowaną śliwką na babce ziemniaczanej, z musem borówkowym w jabłkach i gruszkach  oraz tymbaliki z dzikiego okonia z przepiórczym jajkiem. Przywidz to znakomite miejsce na relaks i odpoczynek, również ten aktywny. W noworoczny nastrój można się wprawić już kilka dni przed Sylwestrem korzystając z bardzo atrakcyjnej oferty pobytowej z mnóstwem atrakcji, także dla dzieci. Animacje, warsztaty, dziecięce kino oraz - co najważniejsze - osobna zabawa sylwestrowa dla dzieci. To wszystko w Zielonej Bramie w Przywidzu. 

Lata 20.okazały się być prawdziwym hitem tegorocznych zabaw, bo kolejnym miejscem, gdzie również będziemy mogli cofnąć się w czasie o blisko 100 lat jest gdański Hotel Hilton. Zjesz tu 4-daniową kolację przy dźwiękach muzyki na żywo, by potem dobrze bawić się przy dźwiękach z konsolety Dj'a (do 4.00 rano). W tę wyjątkową noc do świata dawnej klasy i elegancji, wykwintnych dań, szlachetnych trunków, przebojów muzyki filmowej i klasyków z sal balowych minionego wieku zaprasza też hotel Rezydent w Sopocie. 

Restauracje i hotele prześcigają się w pomysłach. Czasem jednak najlepiej sprawdza się to, co jest po prostu sprawdzone. Niezależnie od tego, czy szukasz odpoczynku i wytchnienia, lubisz smacznie zjeść, czy chcesz się wytańczyć za wszystkie czasy, ważne jest, by ten wyjątkowy czas spędzić tak, by czuć się dobrze i z pozytywną energią wejść w 2015 rok! Tego Państwu życzymy.