Najlepsi według podróżników
Marek Babiarczyk
„Widok z okna w sztormowe dni wstrzymuje oddech, potrawy podawane przy naturalnym kominku, rewelacyjna ryba. Takich miejsc jak najwięcej potrzeba, uwaga w piątki i weekendy oraz w sezonie wskazana wcześniejsza rezerwacja telefoniczna” - to jedna z opinii o gdyńskiej restauracji Barracuada w serwisie turystycznym TripAdvisor.
Napisał ją mój znajomy z drugiego krańca Polski (serwis połączony jest z Facebookiem), stąd wiem, że nie jest to „chwyt marketingowy”. Znajdziemy tu też inne recenzje, a o tym, że warto tu przyjść przekonuje tak wiele osób, że miejsce to po raz kolejny doczekało się Certyfikatu Jakości TripAdvisor. To jedno z najważniejszych wyróżnień dla każdej restauracji i jedno z najbardziej wiarygodnych, bo opinie i porady turystów oparte są na ich własnych doświadczeniach.
TripAdvisor to największy na świecie serwis turystyczny, który umożliwia podróżnym zaplanowanie idealnego wypoczynku. Tutaj zweryfikujesz hotel, w którym chcesz się zatrzymać, dowiesz się także, czy w danej restauracji faktycznie można smacznie zjeść. Certyfikaty TripAdvisor przyznawane są tym miejscom, które zdobyły największą ilość pozytywnych ocen i recenzji od odwiedzających. W tym roku w Trójmieście wśród wyróżnionych „Certificate of Excellence”, oprócz Barracudy, znalazła się jeszcze jedna restauracja należąca do Marka Babiarczyka – Karczma Polska Zagroda w Sopocie. Jaki jest przepis na taki sukces?
– Przede wszystkim poza dobrą kuchnią, dbamy o gościa. Zależy nam, by czuł się u nas po prostu dobrze, swobodnie – podkreśla Marek Babiarczyk. – Podstawą naszego menu są świeże, dobrej jakości produkty, jednocześnie dużą wagę przywiązujemy do odpowiedniego serwisu. Wychodzimy też naprzeciw oczekiwaniom klienta, tworząc m.in. karty rabatowe, czy też upraszczając sposób rezerwacji stolika. Często to drobne szczegóły decydują o tym, że goście do nas wracają. Tym bardziej jest nam miło, że wystawiają nam pozytywne opinie, które owocują kolejnymi certyfikatami, potwierdzającymi naszą jakość – dodaje właściciel wyróżnionych restauracji.
„Wchodząc do karczmy ma się wrażenie, ze znad morza nagle wylądowało się w górach, co jednak było bardzo miłym zaskoczeniem. Menu obszerne i każdy może znaleźć cos dla siebie, obsługa bardzo pomocna i życzliwa. Dania dostaliśmy szybko – bardzo smaczne i sycące, tradycyjna polska kuchnia jednak jest wyśmienita. „Czekadełko” tylko zaostrzyło apetyt na więcej. Opuszczając karczmę obiecaliśmy, że będziemy wpadać częściej” – to jedna z recenzji Karczma Polska Zagroda, jaką znajdziemy w serwisie TripAdvisor. Została dodana przez podróżnika z Łodzi.
Karczma Zagroda Polska pochwalić się może wspaniałym staropolskim menu, łączącym różne regiony. Zjemy tu sztandarowe dania tradycyjnej polskiej kuchni, takie jak żurek, golonka i żeberka, ale w karcie są także propozycje bardziej wyrafinowane, jak półgęsek na marmoladzie, czy kotleciki jagnięce z kostką. Do tego zakupimy tu ekologiczne, wędzone wędliny i mięsa, a także przetwory z owoców i grzybów. Dla odmiany Barracuda serwuje przede wszystkim dania rybne oraz kuchnię śródziemnomorską. Wszystko zgodnie z położeniem, bo restauracja mieści się na gdyńskim Bulwarze Nadmorskim.
„Wyjątkowa lokalizacja z widokiem na morze z dobrym jedzeniem. Ryby i mięso z grilla. Obsługa OK, z miłą atmosferą.” Tak na TripAdvisor miejsce to chwali John z Anglii. W menu Barracudy znajdziemy m.in. barramundi na buraczkowym risotto z pieczonymi warzywami oraz płatkami parmezanu i oliwą truflową, a także grillowanego łososia na bazyliowych ziemniaczkach ze szpinakiem i sałatką z karczochów z orzechem włoskim.
Czy przy wyborze restauracji kierujesz się opiniami innych gości? Warto korzystać ze sprawdzonych, popularnych serwisów, które podają niezależne opinie. Do takich z pewnością należy TripAdvisor. Warto też na własnym podniebieniu przekonać się, czy pochlebne recenzje są słuszne, by potem dopisać własną.