Czy kuchnia wegańska i bezglutenowa może być smaczna? Oczywiście, jeśli tylko jest urozmaicona i przyrządzana z fantazją. Tej za to nie brakuje Joli Słomie i Mirkowi Trymbulakowi, projektantom mody od lat realizującym swoje kulinarne pasje. Para właśnie otworzyła Atelier Smaku - miejsce niezwykłe, w którym każdy będzie mógł nauczyć się gotować smacznie i zdrowo.
Jola Słoma i Mirek Trymbulak słyną nie tylko z niebanalnego stylu, ale także z niekonwencjonalnych programów kulinarnych na antenie Kuchni Plus. Przez 12 sezonów przyrządzali potrawy bez mięsa, chemii i glutenu. Teraz swoje pomysły realizować będą wspólnie z uczestnikami kulinarnych warsztatów w ich własnym Atelier Smaku.
Całość powstała w miejscu dawnej pracowni krawieckiej w Gdyni, przy ul. Sosnowieckiej 35. To prawdziwe eksperymentarium, w którym powstawać będzie zdrowe jedzenie. Podczas uroczystego otwarcia swoich sił w kuchni próbował m.in. prezydent Gdyni Wojciech Szczurek. Wspólnie z gospodarzami przygotował smaczne placki bezglutenowe z musem truskawkowo – bananowym.
Już wkrótce w Atelier Smaku rozpocznie się regularny cykl warsztatów dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się gotować zdrowo i niebanalnie. Wspólnie uczyć się będą m.in. jak wykorzystywać inną mąkę niż pszenna oraz jak przyrządzać bezmięsne pasztety. Na jesień za to już planowane są zajęcia z przygotowywania rozgrzewających i aromatycznych zup. A, że człowiek nie tylko nauką żyje, stąd na miejscu możemy kupić gotowe już wyroby, jak np. bezglutenowe pierogi. Warto też zajrzeć na stronę Joli i Mirka www.ateliersmaku.pl. Tutaj w każdą niedzielę Jola Słoma i Mirek Trymbulak publikują kolejne filmiki video ze smacznymi przepisami. Zobaczcie koniecznie!