Althaus w finale Restaurant & Bar Design Awards
Restauracja Althaus z Gdyni została zakwalifikowana do finału konkursu Restaurant & Bar Design Awards 2013. Konkurs skupia się na projekcie wnętrz restauracji, a nie na jedzeniu, które jest w niej podawane. Althaus rywalizuje w swojej kategorii z paryską restauracją zaprojektowaną przez uznanego designera Jaimego Hayona.
Gdyński Althaus jest jedyną polską restauracją, którą jury konkursu Restaurant & Bar Design Awards 2013 zakwalifikowało do finału pośród 190 restauracji z całego świata. Autorem projektu jest studio architektoniczne PB Studio z Sopotu we współpracy z architektem Filipem Kozarskim.
Althaus jest bawarską restauracją, która znajduje się w centrum Gdyni, serwuje kuchnię bawarską w nowoczesnej wersji. Samo wnętrze charakteryzuje się połączeniem klasycznych elementów kojarzących się z Bawarią oraz najnowszych trendów designu.
W tym roku do konkursu Restaurant & Bar Design Awards nadesłano 670 zgłoszeń z ponad 60 krajów: z Wielkiej Brytanii, Korei, Finlandii, Peru, USA, Brazylii, Rumunii, Izraela, Nowej Zelandii i Australii. Zwycięzców konkursu poznamy we wrześniu podczas uroczystej ceremonii w Londynie.