Na świecie znany od 10 lat, w Polsce od 3, a już cieszy się ogromnym powodzeniem wśród osób strudzonych walką z nadwagą. Mowa o Metabolic Balance – indywidualnym programie przemiany materii, którego twórcą jest niemiecki internista i żywieniowiec dr Wolf Funfack.

Metoda bazuje na wiedzy naukowej i jest potwierdzona badaniami medycznymi, a opieka nad uczestnikiem odbywa sie tylko pod nadzorem wykształconych i wykwalifikowanych opiekunów w Polsce.

Czym jest Metabolic Balance?

– Program MB został stworzony dla osób, które zmagają się z nadwagą, otyłością i chorobami wywołanymi właśnie przez te stany oraz dla wszystkich pragnących żyć zdrowo. Metabolic Balance to kompleksowy plan żywienia, a nie dieta w potocznym rozumieniu tego słowa – program żywienia, który zaszczepiany jest pacjentom na całe życie – mówi dyrektor Metabolic Polska Paweł Nawrot.

Program przeznaczony jest dla osób, które przede wszystkim chcą jeść zgodnie z potrzebami swojego organizmu. Dla tych z nadwagą i otyłością oraz dla osób z niedowagą.

– Metabolic Balance sprawdza się również w terapii cukrzycy typu II, leczeniu zespołu metabolicznego oraz nadciśnienia, pomaga regulować układ hormonalny w organizmie odpowiedzialny za tycie – wyjaśnia endokrynolog, spec. chorób wewnętrznych Maria Peszel – Barlik.

Jak działa Metabolic Balance?

Program Metabolic Blance polega na indywidualnym dopasowaniu dla każdego uczestnika produktów spożywczych. Na początku następuje dokładna analiza 36 parametrów krwi oraz wywiad żywieniowo – medyczny. Produkty nie są dobierane na podstawie kaloryczności lecz zawartości składników odżywczych, tj. białka, odpowiednie kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, które mają wpływ na gospodarkę hormonalną.

– Teoria Metabolic Balance zakłada spożywanie trzech posiłków w pięciogodzinnych odstępach – tak, aby odpowiednie enzymy i hormony mogły strawić pokarm i przyswoić go. Odpowiednio dobrane produkty pozwalają na utrzymanie niskich poziomów glukozy we krwi i tym samym regulują wydzielanie insuliny, która to robi najwięcej zamieszania powodując m.in. tycie – mówi Anna Słomkowska – dietetyk z poradni Trójmiasto Dietetyk w Gdyni.

Pierwsze oznaki pacjent odczuwa już w pierwszych tygodniach stosowania programu. Celem terapii jest zaprogramowanie organizmu w taki sposób, aby sam wytwarzał wystarczającą ilość hormonów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania przemiany materii.

4 fazy Metabolic Balance

Program składa się z czterech faz. Pierwsza faza to faza przygotowawcza, która trwa dwa dni. W tym czasie organizm jest przygotowywany na przyszłą zmianę przemiany materii poprzez lekką dietę i przeczyszczanie. Najważniejsza jest jednak faza druga.

– Ten etap trwa co najmniej dwa tygodnie, w czasie których organizm uczestnika przestawia się na nowy, zdrowy sposób odżywiania się. Posługuje się wskazanymi indywidualnie dobranymi dla niego produktami – mówi Anna Słomkowska. – Metabolizm nabiera rozmachu a program płynnie przechodzi do fazy trzeciej, łagodnej. Uczestnik ostrożnie testuje produkty, które wcześniej były wykluczone, jednocześnie rozwijając nową, większą wrażliwość na potrzeby własnego ciała. Uczestnicy zawsze uwzględniają przy tym występujące zmiany wagi ciała i wrażliwości i indywidualnie dopasowują do nich poszerzony asortyment produktów żywnościowych oraz spożywane ilości pokarmu – dodaje Anna Słomkowska.

Ostatnią fazą jest faza utrzymania. Dla uczestnika programu Metabolic Balance etap ten trwa dożywotnio. Rozpoczyna się w momencie osiągnięcia docelowej wagi ciała. Uczestnicy utrwalają osiągnięty sukces poprzez przestrzeganie ośmiu podstawowych zasad oraz wprowadzenie większej dawki ruchu do swojego planu dnia. W tej fazie można jeść również produkty, których nie ma w planie.

Głównym celem Metabolic Balance jest polepszenie naszego metabolizmu, polepszenie stanu zdrowia, długotrwała regulacja wagi, zwiększenie wydajności, lepsza koncentracja, lepsza odporność na stres i podwyższona witalność. Metabolic Balance to przełom w odchudzaniu. wymaga od człowieka konsekwencji, ale efekty są znakomite.

8 ZASAD METABOLIC BALANCE

  1. Należy jeść tylko 3 posiłki dziennie.
  2. Między posiłkami należy robić przerwę min. 5 godz.
  3. Jeden posiłek nie może trwać dłużej niż 60 min.
  4. Każdy posiłek należy zacząć od spożycia 1-2 kęsów białka.
  5. Posiłek powinien zawierać tylko i wyłącznie jeden rodzaj białka. W ciągu całego dnia należy spożyć trzy rożne rodzaje białka
  6. Ostatni posiłek należy spożyć do 21, w miarę możliwości – generalnie najlepiej, jeżeli przerwa między kolacją a śniadaniem wynosi minimalnie12 godzin – w tym czasie chudnie sie najwięcej.
  7. W ciągu dnia należy pić wodę – jej ilość odpowiada 35 ml na 1 kg masy ciała.
  8. 8. W ciągu dnia należy zjeść obowiązkowo jednojabłko – najlepiej do obiadu albo do śniadania.