MDWA
Sztuka na talerzu
historia w przestrzeni
MDWA
Sztuka na talerzu
historia w przestrzeni

15 maja w Gdańsku odbyła się inauguracyjna kolacja w restauracji MDWA - nowym koncepcie kulinarnym Filipa Wójcikiewicza, który po piętnastu latach rozwijania Mercato, postanowił stworzyć miejsce skupione wyłącznie na fine diningu i estetyce wykraczającej poza ramy klasycznej gastronomii.
- Od lat marzyłem o restauracji, która aspiruje do światowego poziomu z pełną świadomością smaku, formy i jakości - mówi Filip Wójcikiewicz, właściciel MDWA. - Ale żadna przestrzeń nie ma duszy, jeśli nie wypełni jej ktoś z pasją. I tym kimś jest Dominik Karpik. On nie tylko gotuje, on maluje smakiem.
Kuchnia, która opowiada historię
Właśnie wokół współpracy z Dominikiem Karpikiem zbudowano to miejsce - wyjątkowe, dopracowane i nacechowane emocją. Atmosfera wieczoru była kameralna, naturalna i bliska. Goście mogli spróbować dań w rytmie rozmów i opowieści zarówno o historii powstania restauracji, jak i inspiracjach kryjących się za konkretnymi kompozycjami smakowymi.
- Dziś chcemy opowiadać historię przez smak, kolory, formy, kształty. Wszystko, co trafi na talerz, ma swoje znaczenie. Sztukę można podziwiać, ale naszą można też zjeść - mówił podczas kolacji Dominik Karpik, szef kuchni.
Po przybyciu wszystkich gości rozpoczął się serwis. Kolacja miała charakter komentowany. W trakcie wieczoru o daniach, inspiracjach i idei stojącej za MDWA opowiadali twórcy konceptu, którzy swobodnie przemieszczali się między stolikami. Dzięki tej formule, każdy uczestnik miał możliwość zadania pytań i poznania kontekstu z pierwszej ręki.

