Swoje miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta, utrzymują miejsca, które preferują jeden, wybrany styl kuchni i konsekwentnie proponują go gościom w swoim menu. Tak jest z restauracją Tłusta Kaczka, która jak nazwa wskazuje serwuje zawsze pyszną kaczkę, na którą przyjeżdżają jej miłośnicy z całej Polski i nie tylko. Oprócz kaczki, gotuję się tu po polsku, stawiając na wysokiej jakości mięsa, ryby i desery jak w rodzinnym domu. Tłusta Kaczka właśnie zyskała nowego szefa kuchni, którym został Kamil Bożyszkowski. Jakie zmiany zajdą w restauracji wraz z pojawieniem się nowego szefa kuchni?
- Odrobinę skróciliśmy główną kartę restauracji, którą planujemy zmieniać cztery razy w roku. Wprowadzamy większą sezonowość, korzystając z dostępnych świeżych produktów. Poza tym, co weekend, mamy wkładkę do menu składającą się z trzech dań skomponowanych z produktów dostępnych teraz, w sezonie letnim, których nie brakuje i które są ciekawym urozmaiceniem naszych dań – opowiada Kamil Bożyszkowski.
Nie zmieni się jednak podstawa restauracji. Dalej będzie królować tu kuchnia polska. Nowy szef kuchni zamierza wnieść jednak świeże spojrzenie na znane menu i pokazać swoje podejście do serwowanych tu dań. Kamil Bożyszkowski posiada 20-letnie doświadczenie w gastronomii, z tego ponad dziesięć lat jako szef kuchni w restauracjach w całej Polsce. Jego specjalnością są dania rybne, ale też doskonale czuje się w innych daniach kuchni polskiej.
Nowy szef kuchni, to nie tylko nowe dania, ale również nowe wydarzenia, w których będzie mógł uczestniczyć każdy z gości.
- Od września, w każdy drugi czwartek miesiąca, rozpoczynamy kolacje degustacyjne połączone z wine pairingiem. Celem tego cyklu spotkań jest promowanie i odkrywanie bogactwa polskiej kuchni z naciskiem na lokalne i regionalne smaki. Każde spotkanie będzie poświęcone innemu regionowi Polski, prezentując jego unikalne składniki i tradycje kulinarne. Planujemy pięciodaniowe set menu, nawiązujące do pór roku. Tworzenie sezonowego, lokalnego menu degustacyjnego to świetny sposób na podkreślenie świeżości i jakości składników oraz wsparcie lokalnych producentów. O szczegółach będziemy informować w naszych mediach społecznościowych. Przy okazji planujemy gościć sommelierów, właścicieli winnic i inne ciekawe osobowości ze świata gastronomii – dodaje Kamil Bożyszkowski.
Czym zaskoczy nas jeszcze Tłusta Kaczka? Właściciele rozważają otwarcie swoich delikatesów ze względu na dużą ilość zamówień na wynos i ogromną popularność, którymi cieszą się ich garmaże świąteczne. Tłusta Kaczka to idealne miejsce na rodzinny obiad lub zorganizowane spotkanie biznesowe. Znajdziecie ją w Gdyni pod adresem: ul. Spółdzielcza 2.