Kulinarna mapa Trójmiasta ma naprawdę wiele do zaoferowania. Znajdziemy tu kuchnię z całego świata, ale jak wiadomo często mamy ochotę po prostu na pyszną polską kuchnię. Tu prym wiodą restauracje, które od lat nie zawodzą swoich klientów. Wśród nich jest także restauracja Tłusta Kaczka w Gdyni, która zyskała nowego szefa kuchni. Jakie zmiany wraz z nim nadejdą w restauracji i czego możemy się spodziewać? Odpowiadamy w tym artykule.

Swoje miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta, utrzymują miejsca, które preferują jeden, wybrany styl kuchni i konsekwentnie proponują go gościom w swoim menu. Tak jest z restauracją Tłusta Kaczka, która jak nazwa wskazuje serwuje zawsze pyszną kaczkę, na którą przyjeżdżają jej miłośnicy z całej Polski i nie tylko. Oprócz kaczki, gotuję się tu po polsku, stawiając na wysokiej jakości mięsa, ryby i desery jak w rodzinnym domu. Tłusta Kaczka właśnie zyskała nowego szefa kuchni, którym został Kamil Bożyszkowski. Jakie zmiany zajdą w restauracji wraz z pojawieniem się nowego szefa kuchni?

- Odrobinę skróciliśmy główną kartę restauracji, którą planujemy zmieniać cztery razy w roku. Wprowadzamy większą sezonowość, korzystając z dostępnych świeżych produktów. Poza tym, co weekend, mamy wkładkę do menu składającą się z trzech dań skomponowanych z produktów dostępnych teraz, w sezonie letnim, których nie brakuje i które są ciekawym urozmaiceniem naszych dań – opowiada Kamil Bożyszkowski.

Nie zmieni się jednak podstawa restauracji. Dalej będzie królować tu kuchnia polska. Nowy szef kuchni zamierza wnieść jednak świeże spojrzenie na znane menu i pokazać swoje podejście do serwowanych tu dań. Kamil Bożyszkowski posiada 20-letnie doświadczenie w gastronomii, z tego ponad dziesięć lat jako szef kuchni w restauracjach w całej Polsce. Jego specjalnością są dania rybne, ale też doskonale czuje się w innych daniach kuchni polskiej.

Nowy szef kuchni, to nie tylko nowe dania, ale również nowe wydarzenia, w których będzie mógł uczestniczyć każdy z gości.

- Od września, w każdy drugi czwartek miesiąca, rozpoczynamy kolacje degustacyjne połączone z wine pairingiem. Celem tego cyklu spotkań jest promowanie i odkrywanie bogactwa polskiej kuchni z naciskiem na lokalne i regionalne smaki. Każde spotkanie będzie poświęcone innemu regionowi Polski, prezentując jego unikalne składniki i tradycje kulinarne. Planujemy pięciodaniowe set menu, nawiązujące do pór roku. Tworzenie sezonowego, lokalnego menu degustacyjnego to świetny sposób na podkreślenie świeżości i jakości składników oraz wsparcie lokalnych producentów. O szczegółach będziemy informować w naszych mediach społecznościowych. Przy okazji planujemy gościć sommelierów, właścicieli winnic i inne ciekawe osobowości ze świata gastronomii – dodaje Kamil Bożyszkowski.

Czym zaskoczy nas jeszcze Tłusta Kaczka? Właściciele rozważają otwarcie swoich delikatesów ze względu na dużą ilość zamówień na wynos i ogromną popularność, którymi cieszą się ich garmaże świąteczne. Tłusta Kaczka to idealne miejsce na rodzinny obiad lub zorganizowane spotkanie biznesowe. Znajdziecie ją w Gdyni pod adresem: ul. Spółdzielcza 2.