Kulinarne doznania

Niezwykłe wydarzenia w trójmiejskich restauracjach

Grand Hotel

Karol Kacperski

Kolacja lub obiad, które nie wyglądają jak zwykle. Kulinarne doznania idą w parze ze zdobywaniem wiedzy o winie, słuchaniu historii o miejscu, w którym się znajdujemy lub tworzą spójny duet z wystawą sztuki. Takie są wydarzenia w trójmiejskich restauracjach, które chcemy wam przybliżyć, a w których udział z pewnością będzie dla was ciekawym przeżyciem.

Sztuka, wino i produkty z całego świata w restauracji TRUE

Najlepsze produkty z całego świata, które przeniosą nas w świat cudownych odkryć kulinarnych. Takie doświadczenia serwuje nam restauracja TRUE znajdująca się na Wyspie Spichrzów w Gdańsku. Elegancja łączy się tutaj z domową atmosferą, najlepsze dania z miłośnikami dobrego jedzenia, wyszukana kuchnia ze swobodnym próbowaniem. Eleganckie wnętrze, w którym dominuje drewno, kamień i skóry, jest idealne na doświadczenie nowych przeżyć kulinarnych. Podstawę menu stanowią dwa produkty: owoce morza oraz mięsa. Charakterystycznym sposobem serwowania dla restauracji True jest Surf&Turf, czyli unikalny sposób łączenia mięs i owoców morza. W restauracji TRUE odbywają się wyjątkowe wydarzenia, które łączą kulinarne doznania ze sztuką i winem.

Na 17 maja planujemy bardzo wyjątkowe winne wydarzenie. Przyjeżdża do nas przedstawiciel prosto z winnicy Allegrini z Włoch– Christian Rincon, który wraz z naszym szefem kuchni Rafałem Kopickim poprowadzą wyjątkową kolację z najwyższymi etykietami z tej właśnie winnicy. Po sezonie planujemy również kolejną edycję niezwykłego wieczoru „Sztuka ma wiele twarzy…”, gdzie wyjątkowi artyści prezentują swoje dzieła, nasz Szef kuchni zachwyca smakami, a wszystko dopieszcza muzyka na żywo. Wszystkie szczegóły dotyczące tych wyjątkowych wieczorów znajdą się na naszych social mediach – opowiada Agnieszka Łangowska, współwłaścicielka restauracji.

Obiady historyczne w Hotelu Sofitel Grand Sopot

Nie ma bardziej intrygującego swoją historią hotelu w Trójmieście, niż Sofitel Grand Hotel w Sopocie. Jak powstawał Grand Hotel? Kto nocował w Grand Hotelu? Ile kosztuje doba w najlepszym apartamencie? Tego wszystkiego możemy się dowiedzieć podczas Obiadów historycznych, które odbywają się w jego wnętrzach. Pierwsze tego typu wydarzenie miało miejsce 7 kwietnia. Uczestniczy wydarzenia najpierw mieli okazję zwiedzić hotel, poznać jego historię, a następnie odkrywali smaki z przeszłości, kosztując dań inspirowanych przepisami z lat 20. i 30.

- Pod koniec zeszłego roku wraz z Sopocką Organizacją Turystyczną rozpoczęliśmy cykl spotkań „Poznaj historię sopockiej ikony”. Podczas wydarzenia Concierge oprowadzał gości po hotelu, opowiadając wiele ciekawych faktów na temat legendarnego Grand Hotelu. Zapraszaliśmy odwiedzających w różne części hotelu. Również te na co dzień niedostępne dla gości. W drugiej części spotkania goście delektowali się poczęstunkiem przygotowanym przez Executive Chefa Tomasza Iwańca wyserwowanym w Champagne Lounge, gdzie również odbywał się seans krótkiego filmu dokumentalnego z 1986 roku pt. „Moje Miejsce” w reżyserii Marcela Łozińskiego o pracownikach hotelu. Na każde wydarzenie bilety sprzedawały się dosłownie w chwilę. Widząc ogromne zainteresowanie postanowiliśmy urozmaicić wydarzenie. Tak powstał kolejny cykl wydarzeń. „Historyczne Obiady w Grand Hotelu” - opowiada Katarzyna Biały, PR Manager Hotelu Sofitel Grand Sopot. Zamysł wydarzenia jest bardzo podobny. Po zwiedzaniu hotelu i seansie zapraszamy Gości na 3-daniowy obiad do restauracji Grand Blue, na wyjątkową podróż kulinarnej retrospekcji, gdzie każdy kęs jest jak stronica z historii, a każdy smak to odkrycie tajemnic przeszłości. Executive Chef przestawia i opowiada o inspiracji i procesie powstania każdego dania. Każde wydarzenie zainspirowane jest innym dziesięcioleciem. To wszystko dzieje się przy akompaniamencie muzyki na żywo. Zależy nam, aby lokalna społeczność- mieszkańcy Trójmiasta i okolic traktowała Sofitel Grand Sopot jako miejsce dostępne nie tylko dla turystów, ale również jako swoje miejsce spotkań i kreowania wspaniałych wspomnień – dodaje.

Kolejne wydarzenie już 26 maja, kiedy to poznamy smaki lat 40. W menu znalazły się takie pozycje jak: zakąska zimna: łosoś wędzony z jajkiem i groszkiem, drugie danie: perliczka z sałatką z selerów oraz deser: tarta ananasowa z lodami waniliowymi. Kolejne wydarzenie z cyklu „Poznaj historię sopockiej ikony” odbędzie się w czerwcu. Natomiast następne obiady historyczne będą miały miejsce tuż po zakończeniu sezonu letniego.

Cykl Tygle and the Stars

15 marca w restauracji Tygle Gdańskie odbyła się premierowa kolacja degustacyjna z cyklu „Tygle and the Stars”, goszcząca najlepszych szefów kuchni, w tym laureatów gwiazdek Michelin z Polski i zza granicy. Podczas pierwszego wydarzenia połączono najlepsze specjały kuchni gdańskiej i poznańskiej: restauracji Tygle oraz restauracji Muga.

Ideą wydarzenia TYGLE and the Stars jest stworzenie w Gdańsku kulinarnego tygla, w którym łączymy kuchnie z całego świata w znakomitym wydaniu. To także idealna sposobność do wymiany doświadczeń ze znakomitymi szefami kuchni, którzy zostali uhonorowani Gwiazdką Michelin. Pierwsza kolacja, premiera cyklu, została zorganizowana przy współpracy z Arturem Skotarczykiem, szefem gwiazdkowej restauracji MUGA w Poznaniu, z którym połączyliśmy miłość do kuchni wielkopolskiej i gdańskiej, serwując gościom niezapomniane doświadczenia kulinarne – opowiada Agnieszka Opłatkowska z restauracji Tygle.

Już niebawem ogłoszony zostanie termin kolejnej kolacji z cyklu Tygle and the Stars, wraz z nazwiskiem gościa specjalnego – szefem kuchni utytułowanym Gwiazdką Michelin. Informacje pojawiać się będą na social mediach restauracji Tygle.

Wieczory włoskie: Restauracja Wave w Hotelu Sheraton

Bufet Włoski „Pasta e vino” to propozycja dla wszystkich wielbicieli kuchni ze słonecznej Italii. Stworzony z pasji i miłości do włoskiej kuchni i idei dzielenia się wspólną chwilą przy stole. Szeroki wybór włoskich dań i deserów połączony z nastrojową muzyką na żywo i nielimitowanym domowym winem, tworzą klimat, który oczaruje każdego gościa. Odbywa się w każdy piątek od godziny 18:00 do 22.30 do Restauracji Wave mieszczącej się w Hotelu Sheraton Sopot.

Od kilkunastu lat w każdy piątkowy wieczór goście Sheraton Sopot Hotel oraz mieszkańcy Trójmiasta rozpoczynają weekend w atmosferze włoskiej fiesty. Ikoniczny już Bufet Włoski to prawdziwa uczta dla zmysłów. To bogate bufety pełne włoskich przysmaków, to smak domowego makaronu i pizzy, owoców morza i deserów. Goście rozmawiają, śmieją się i świętują, delektując się daniami ze stacji live cooking, ciesząc się muzyką na żywo i nielimitowanymi napojami, w tym domowym winem. To również świetna okazja do celebracji wyjątkowych okazji – urodzin, rocznic, osiągnięć czy odwiedzin dalekich znajomych – przekonuje Natalia Bernatowicz, Specjalistka ds Marketingu w Hotelu Sheraton.

Szeroki wybór włoskich dań i deserów połączony z nastrojową muzyką na żywo, tworzą klimat, który oczaruje każdego gościa. Menu bufetów zmienia się co tydzień, jednak wśród dań gorących możemy znaleźć: policzki wołowe duszone w czerwonym winie, ratatouille, gniocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym. Ponadto jest szeroki wybór produktów z bufetu zimnego, na przykład: crostini z mozzarellą, dorsz marynowany w cytrusach, marynowane kalmary, krewetki w oliwie, małże oraz kilka rodzajów sałatek. Clue kolacji będą desery. Ciasto z marakui, tiramisu, mini bezy, crème brûlée, panna cotta, czy profiterole z pistacjami – to tylko nieliczne przykłady. Poza tym bogaty wachlarz włoskich serów i wędlin idealnie skomponuje się z dostępnym przez cały wieczór winem czerwonym i białym.

Inną propozycją są Niedzielne Obiady powstałe w duchu idei slow food oraz „sharing table” (współdzielenia). Wydarzenie odbywa się w każdą niedzielę w Restauracji Polskie Smaki. To okazja do spotkania z bliskimi przy jednym stole. Dania serwowane są na półmiskach do wspólnego stołu, zupa podawana jest w wazie, a do picia restauracja proponuje domowy kompot. Atmosferę umili dodatkowo muzyka na żywo od godz. 14:00 oraz bezpośredni widok na sopockie molo rozpościerający się z tarasu oraz wnętrza restauracji. Ideą całego spotkania jest również promocja regionalnych produktów oraz kultury kulinarnej Polski i Kaszub. Szef Kuchni Marek Soczewka wraca korzeniami do biesiad, silnych więzi lokalnej społeczności i przyjemności dzielenia się jedzeniem.