4 kwietnia w restauracji Treinta y Tres znajdującej się w Olivia Star, odbyła się wyjątkowa kolacja komentowana. Gwiazdą wieczoru była whisky The Macallan, kultowej marki, która w tym roku obchodzi swoje 200-lecie istnienia. Za kulinarne uniesienia odpowiedzialny był szef kuchni, Antonio Arcieri, który przygotował menu spójne z aromatami wybranych edycji The Macallan.

Kwietniowy wieczór w restauracji Treinta y Tres był prawdziwą celebracją światowej kuchni oraz wyjątkowych trunków. Gwiazdą spotkania była whisky The Macallan Harmony Collection Amber Meadow. Jest to trzecie wydanie limitowanej serii whisky powstałe we współpracy z siostrami Stellą oraz Mary McCartney. Specjalnie na tę okazję szef kuchni Antonio Arcieri przygotował menu oparte o nuty smakowe poszczególnych edycji whisky The Macallan. Degustację dopełniały idealnie dobrane alkohole, o których opowiedzieli zebranym gościom: Prestige Brands Ambassador Tomasz Włodarczyk oraz Head Sommelier Andrzej Strzelecki. Marka The Macallan świętuje w tym roku 200-lecie istnienia.

- Przy powstaniu tegorocznej edycji amber Meadow brały udział siostry Stella oraz Mary McCartney. Ich kreatywność oraz talenty połączone ze wspomnieniami Szkocji, w której spędzały swoje dzieciństwo, dały początek nowemu wydaniu. Nazwa „Amber Meadow”, czyli „bursztynowa łąka”, nawiązuje do wspomnień słonecznych dni spędzanych wśród rodzinnych bursztynowych pól na szkockiej wsi – mówi Tomasz Włodarczyk, Prestige Brands Ambassador. - Przywiązanie do natury dodatkowo podkreśla kartonik oraz etykiety, które powstały z wykorzystaniem łąkowych roślin. Udało się ponownie wykorzystać naturalne materiały, aby uchwycić ich piękno u schyłku naturalnego cyklu życiowego. Dodatkowo opakowanie nowej edycji Harmony Collection zdobi zdjęcie The Macallan Estate autorstwa Mary McCartney. The Macallan Whisky Mastery Team przy komponowaniu tej wyjątkowej edycji czerpał inspirację z naturalnych zielonych szkockich łąk. Finalnie Amber Meadow powstała z połączenia destylatów leżakowanych w klasycznych dla destylarni beczek sezo- nowanych sherry oraz beczek po bourbonie, których destylarnia nie wykorzystuje w swoim tradycyjnym portfolio. Dzięki temu w aromacie tej niepowtarzalnej whisky odkryjemy bogactwo kwiatów, cytrusów oraz zapach pól dojrzałego jęczmienia – podkreśla.

Goście zostali powitani koktajlem będącym połączeniem The Macallan 12YO Double Cask z odświeżającymi nutami mięty oraz ogórka zaserwowanym do Tartaletki z Pstrągiem przygotowanej przez szefa kuchni Antonio Acieri. Kolejnymi daniami serwowanymi w trakcie wieczoru był Tatar z Wołowiny Rubia Gallega inspirowany „lasem”, a także Risotto The Macallan w towarzystwie sera pleśniowego oraz subtelnym dotykiem kawy. To właśnie do tej pozycji zaproponowano pierwszą tego wieczoru whisky z limitowane serii The Macallan Night on Earth The Journey. Clou kulinarnych uniesień tego wieczoru było danie główne: Pierś z Kaczki z Pomarańczą i Szpinakowym Puree zaserwowane z The Macallan 15YO Double Cask. Deserowi zaczorowanemu pod nazwą „Ogród Harmony” towarzyszyła, gwiazda wieczoru: whisky The Macallan Harmony Collection Amber Meadow. Jako petit fours goście otrzymali Trufle The Macallan.

- To było bardzo wyjątkowe wydarzenie. Szef kuchni Antonio w subtelny sposób przemycił smak whisky w swoim autorskim menu. Prestige Brands Ambassador Tomasz Włodarczyk zabrał nas w podróż do Szkocji opowiadając historię tegorocznej edycji amber Meadow, ktora była gwiazdą spotkania. Wszystko tego wieczoru zagrało - eleganckie wnętrza, piękny widok na panoramę Gdańska w promieniach zachodzącego słońca, wykwintne menu, alkohole z najwyższej półki i doborowi goście. Restauracja Trenta y Tres to najwyższy poziom dosłownie i w przenośni. Atmosfera podczas wieczoru dopisywała i sprzyjała wspólnemu spędzaniu czasu w doborowym towarzystwie . Goście wymieniali między sobą doświadczenia smakowe. Brandd Ambasador służył także radą w doborze odpowiednich edycji do konkretnych dań. Myślę, że całe wydarzenie było niezwykłym doświadczeniem dla wszystkich uczestników. Nie mogę doczekać się kolejnej premiery - opowiada Marta, jedna z uczestniczek kolacji